Ha egyszer elhatározzuk, hogy felmászunk a világ tetejére, de legalábbis 3000 m környékére, a minőségi sísport élményét tapasztalhatjuk meg.  Túl azon, hogy páratlan látvány fogad, végtelennek tűnő pályarendszerekkel, kiváló minőségű infrastruktúrával találkozunk. Lássuk hát, mit érdemes tudni a gleccsersízésről általában, és nyugati szomszédunk 3  legkiválóbb gleccsersí régiójáról?

Gleccsersízés ausztriában

Miért is annyira közkedvelt a gleccsersí? A legfontosabb tény, hogy egész biztosan a hóhatár felett járunk, hiszen gleccser csak ott képződik, ahol csapadék már kizárólag hó formájában érkezik, és nem is olvad el. Ez a mi szélességi körünkön 2500-3000 m körüli magasságot jelent, de sok egyéb tényező is befolyásolja (csapadék mennyiség, északi vagy déli fekvés, meredekség, stb). A gleccserek a fagyott hórétegek (firn) egymásra csúszásából kialakuló, és a hőmérséklet ingadozásából adódóan olvadó és újra megfagyó rétegekből álló jégfolyamok. Állandó, lassú mozgásban vannak, így felszínük nem mindenhol egyenletes: kialakulhatnak felgyűrődő jégsziklák, vagy gleccserhasadékok is.

 

 

Tudnivalók a gleccsersízésről

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Elsősorban azt, hogy a gleccsereken tavasszal, ősszel, de egyes helyeken akár a legmelegebb nyári hónapokban is találunk síelésre alkalmas lejtőket. Szezonon kívül a magasabb hőmérséklet lehetővé teszi a laza ruházatot: a sapka-sál kombó akár otthon is maradhat, és bátran napozhatunk a hegytetőn egy szál pólóban is. Az erős napsütés miatt fokozottan ügyelni kell a leégés veszélyére: magas faktorszámú napozókrémmel készüljünk!

Ilyenkor korlátozott a pályák nyitvatartása is: csak a valóban hóbiztos, magasan fekvő liftek üzemelnek, és sokszor lezárások is előfordulnak a profi versenyzők edzései miatt. Azon se lepődjünk meg, ha az olvadás a délutáni órákra már kásássá, vagy jegessé teszi a pályát, a hegy aljára érve pedig bizony előfordul hogy 10-20 centis ‘mélyvízbe’ érkezünk. Ez azonban mit sem von le a hegytetőn tapasztalt élményből!

SOHA ne feledkezzünk meg a biztonságról! A freeride stílus képviselői, és a szűzhó szerelmesei számára veszélyeket is rejt a gleccser: a hó alatt hasadékok lehetnek, ami miatt erősen javallott a kijelölt pályákon maradni!

A legtöbb gleccser északi fekvésű, itt viszont nem ritka a viharos szél, ami miatt esetenként le is állíthatják a felvonókat, tehát fokozottan időjárásfüggő lesz a programunk. Cserébe viszont válogathatunk a völgyek ‘nyári’ programjai közül is: kerékpározás, túrázás, vagy valamelyik fürdő meglátogatása is ideális program lehet erre az esetre.

Természetesen a gleccser télen is vár, de legideálisabb talán korai besízéshez választani: amikor máshol még nem garantált a hó, itt biztosan nem csalódunk.

TOP Gleccsersí régiók Ausztriában

Osztrák barátainknál szerencsére bőven találunk hóhatár feletti pályarendszereket – igaz ugyan, hogy a legjobbakért messzire kell autóznunk, sok esetben egészen Tirolig, ami Budapestről alsó hangon legalább 7 óra. Salzburg tartomány és Karintia szintén bővelkedik bámulatos csúcsokban, de ennél közelebb ne számítsunk garantáltan hóbiztos terepekre – egyedüli kivételt képez a Dachstein gleccser, ami stájer területen található, és Ausztria legmagasabb pontjával, a Grossglocknerrel büszkélkedhet.

hintertux_gleccser
kitzsteinhorn

1. Hintertux

A gleccserek királynője, sokunk állandó kedvence a tiroli Zillertal régióhoz tartozó, 3250m-ig felnyúló Hintertux gleccserpálya. Az év 365 napján nyitva tart, igaz, nyáron mindössze 18 km-nyi pálya síelhető. Az Olperer csúcsa 3476m-en magasodik, amellyel előkelő helyet foglal el az osztrák ‘háromezresek’ között.

Az összesen 51 km-nyi, tökéletesen karbantartott pályát 20 lift (ebből 6 kabinos) szolgálja ki, köztük a mélygarázsból közvetlenül elérhető ‘Gletcherbus’, amely 3 szakaszon át vezet a 3250 m-en fekvő Panorama Terasse-hoz (Gefrorene Wand). A stabil, párhuzamos kábeleken futó felvonó szeles idő esetén is garantáltan üzemel – itt tehát nem kell aggódnunk egy esetleges lezárás miatt – ha mégis tombolna a vihar, a csúcson található Jégpalota meglátogatása erre az esetre is kiváló program!

A hegy másik oldalán lévő Kaserer csúcs felső lankáit kék pályák szelik át – ez ideális a napfürdőzéshez, nyugalmas lesiklásokhoz, és itt található a Betterpark is a snowboardosok legnagyobb örömére.

A síbérlet árakat tekintve a Hintertux a minőséggel arányosan nem tartozik a legolcsóbbak közé, 1 teljes napijegy 57,5 EUR-ba kerül idén. Télen jobban megéri a Zillertal Superskipass, amelynek legolcsóbb, minimum 2 napos verziója 114,-EUR-ért kapható, és érvényes a Hintertuxon kívül a teljes Zillertal régióra, összesen 439 km-nyi pályával.

2. Kitzsteinhorn

Salzburg régióban az egyetlen, 100%-ig hóbiztos gleccsersíterület, októbertől júniusig síelhető. A Kaprun-Zell am See sírégió része, mely Budapestről, kevesebb, mint 600km távolságra fekszik. A gleccserek közt elsőként itt épült ki az infrastruktúra, melynek központja a 2500 méteren fekvő Alpincenter (kölcsönzők, éttermek, üzletek, stb).

A GletscherJet 4 szakaszon 3029 m-re visz fel, itt található a Gipfelwelt3000 Panorama Platform és Top of Salzburg kilátópont. A Hohe Tauern Nemzeti Parkot bemutató galéria, sőt, moziélmény is vár a Cinema3000 termében.

Összesen 61 km-nyi pálya, és 21 lift üzemel, 2019 decemberétől pedig már közvetlenül Kaprun központjából is elérhető a csúcs a 3K K-onnection felvonóval (korábban innen csak a Maiskogel pályái voltak elérhetők, a Gletscherjet alsó állomásához autóznunk kellett).

4 Funparkjával a snowboardosok és technikai síelők kedvence, sok freestyle versenyt is rendeznek itt. Összesen 61 km-nyi pálya, és 21 lift üzemel, 2019-től már a Maiskogel pályákkal összekötve.

Árak: 58,5 EUR a felnőtt napijegy, a régióbérletek közül pedig a Superskipass és az Alpincard érvényes.

 3. Mölltal

Karintia legmagasabban fekvő síterepe, az előzőekhez képest kis méretű: mindössze 17,4 km-nyi pályával rendelkezik, azok viszont kiváló minőségűek, és jól karbantartottak.

1997-ben nyitott meg, és különlegességnek számít a Gletscher Express, amely a hegy gyomrát átszelő alagúton visz fel 2234m-re, a középső állomásra, mindössze 8 perc alatt (félóránként közlekedik). A pályarendszer központjának számító Panorama Restaurant és és Sonnenterrasse 6 fős kabinos felvonóval (Eisseebahn) érhető el, a Schareck 3122 m-es csúcsa pedig 2, illetve 6 üléses liftekkel.

Árai is valamivel barátibbak: 49,-EUR a felnőtt napijegy, a régióbérletek közül a SkiHit, a TopSkiPass, és a Super Ski Card (SSC) is érvényes. Több napos program esetén érdemes a bérletek közül választani, és ellátogatni a hegy másik oldalán lévő Bad Gastein sírégióba is – na nem közúton, autóval, hanem a Tauernbahn vasúttal, amely a hegy belsejébe fúrt 8 km hosszú alagúton szállít minket autóstól Mallnitz és Böckstein között. Különleges élményben lesz részünk!

alpenblick_molltal
Szállás Tipp

Az egyik legnépszerűbb szálláshely  magyar utazók körében a Flattachban található, családias hangulatú Alpenblick Panzió.