Csak a színek, a csend, és a végtelen nyugalom – ezért imádom a merülést, teljesen kikapcsol, és elszigetel a világ zajától. Ennél jobb stresszoldó nem is kell..
Yolo

A Vörös-tenger merülőhelyei Magyarországról kevesebb, mint 4 óra repüléssel elérhetők, így méltán népszerűek a búvárok körében. Egyiptom legszebb merülőhelyei a Sínai-félsziget déli csücskénél található Ras Mohammed Nemzeti Park területén találhatók, de a Giftun-szigetcsoport és a Tiráni-szoros is bámulatos szépségeket rejt.

A Vörös-tengerben húzódik a világ második legnagyobb korallzátony rendszere (az ausztrál Nagy Korallzátony után), fantasztikusan gazdag élővilággal, és kellemes, az év nagy részében 25-29 fokos vízhőmérséklettel (december-március között az északi területeken előfordulhat 20-22 fok, de ennél lejjebb szinte soha nem süllyed). Ez kiváló feltételeket teremt az itt élő 1100 halfaj és több, mint 200 fajta korall számára, valamint egész éves szezont biztosít a búvárkodáshoz.

A Vörös-tenger tisztasága szintén lenyűgöző, a látótávolság akár a 40 m-t is eléri. Ez, és a kellemes hőmérséklet a kezdő búvárok számára is nagyszerű körülményeket biztosít a felfedezéshez.

Érdekesség, hogy a sivatagokkal körbeölelt keskeny tenger valójában Földünk legfiatalabb óceánjának tekinthető földtani értelemben, ugyanis  az a tektonikai árok, mely a mélyén húzódik, óceáni bazaltkérget képez, ahol jelenleg is vulkanikus tevékenység zajlik. A 2 földrész közé ékelt tengerszoros ennek köszönhetően egyre nő és tágul – jelenleg évente 1-2 cm-rel.

 

Ras Mohammed Nemzeti Park

A korallzátonyok a Sínai-félsziget déli csücskénél találhatók, Sharm el Sheikh vagy a Dahab területéről közelíthetők meg. Már a part menti sznorkelezés is hatalmas élmény, de a képzett búvároknak hajós szafari túrákon érdemes felfedezni az itt található páratlan gazdagságú élővilágot, és a nekik otthont adó Shark-, Yolanda-, vagy  Anemona-zátonyokat.

A másik kihagyhatatlan program a hajóroncs merülés.  Az egyik leghíresebb, és leglátogatottabb közülük a Cousteau kapitány által felfedezett, második világháborús hadieszközöket szállító Thistlegorm, amely 1941-ben süllyedt el.

Hurghada, Safaga és Marsa Alam

Szintén bámulatos az élővilág a Hurghadával szemben lévő Giftun-szigetcsoport, és Safaga környékén is. A snorkelparadicsomba hajókirándulásokat szervez a legtöbb iroda, melyeknek árai a parti szolgáltatások függvényében alakulnak.

Safaga fejlődő üdülőközpont, kiváló adottságokkal rendelkezik a vízisportokhoz, ezért szörfösök is szívesen és gyakran választják.

Marsa Alam szintén egyre népszerűbb, és mivel új üdülőhelynek számít (Hurghadához képest biztosan), így partjainál az élővilág még viszonylag érintetlen pompájában csodálható meg.

Utazási lehetőségek

1. Mindhárom üdülőhelyre közvetlen charterjáratokkal juthatunk el Budapestről, Debrecenből vagy akár Bécsből, Pozsonyból is utazási irodák szervezésében. Nyaraláshoz, búvárkodáshoz mindenképpen ezt a verziót ajánljuk!

2. Menetrend szerinti repülőjáratokkal Kairón keresztül – ez a verzió a városnézéssel/nílusi hajóúttal kombinált kulturális programokhoz ajánlott.

3.  Fapados járattal a határmenti Eilatra (Izrael), ahonnan a Sinai-félsziget üdülőhelyeit észak felől közelíthetjük – ebben az esetben a határátkelést és a transzfereket is egyénileg kell intéznünk.

Szervezett utazás

Egyiptom üdülőhelyeire érdemes az utazási irodák charter járatait igénybe venni. Jó ár-érték arányban foglalhatunk szállodát, nem kell érkezéskor a transzferrel bajlódnunk, és szükség esetén magyar nyelvű idegenvezető áll rendelkezésre, valamint szervezett kirándulásokat is foglalhatunk.

FIGYELEM! A jelenlegi vírushelyzet miatt egyelőre bizonytalan a járatok indulása, pontos információ az adott iroda weboldalain található!

ETI ajánlatokBudapestről, Debrecenből, Bécsből, Pozsonyból, valamint Szlovákia és Ausztria további reptereiről közlekednek* közvetlen Fly Egypt járatok Hurghadára, Sharm El Sheikre és Marsa Alamba is.

Kartago Tours ajánlatok

Budapestről (Hurghadára Debrecenből is) a Smartwings légitársaság charter járataival történik az utazás.
Marsa Alam és Sharm el Sheikh szintén foglalható!*

Anubis Travel ajánlatok

Budapestről Hurghadára és Sharm El Sheikre, a Smartwings és az EgyptAir légitársaság  járataival történik az utazás.