élet a négy fal között – de meddig még..?

Semmi kétségünk afelől, hogy a Covid19 lesz 2020 szava. A koronavírus az év sztárja, tőle hangosak a híroldalak, ő ihleti a karanténhimnuszokat, ő döntögeti nap mint nap az árfolyamrekordokat, és még hosszan sorolhatnánk..  De a nagy kérdés számunkra: meddig kényszerít minket a négy fal közé, meddig bírjuk utazás nélkül..?

A koronavírus gyakorlatilag leállította a világ turizmusát, és ideiglenesen kényszerszünetre küldte a szektor szereplőit. Az országok többsége teljes határzárat rendelt el, a repülőterek, szállodák és turistalátványosságok pedig bezártak vagy konganak az ürességtől. Meddig tarthat vajon, és milyen mély lesz a recesszió?

Rengeteg a bizonytalansági tényező, hiszen a rendeleti korlátozások mellett a gazdasági hatásokkal is számolnunk kell, ráadásul messze még a járvány vége. Nagyon nehéz lenne bármilyen becslést adni arra vonatkozóan, hogy a korlátozások feloldása után a turizmus melyik területe tér magához előbb, melyik ország milyen veszteségekkel lábal ki a mostani helyzetből, és milyen tempóban regenálódik a turizmus újraindításához. 

További tényező lesz az emberek biztonságérzetére gyakorolt hatás: hová, meddig merünk majd kimozdulni? 
Melyik ország mikor lesz fogadóképes, és hogyan fognak alakulni a szállodák, vendéglátóhelyek, vagy légitársaságok árai..? Milyen extra intézkedéseket vezetnek be a repülőtereken a biztonságunk érdekében?

Ugyanakkor az emberek a karanténban töltött hetek után vágynak majd kimozdulni, talán sohasem fog annyira hiányozni nekünk az utazás, mint közvetlenül a vírus lecsillapodása után. 

Belföld lesz a nyerő célpont?

Sokak szerint a nyári hónapok gyorsan elhozhatják a belföldi turizmus helyrebillenését. Az országhatárokon belüli nyaralást általában biztonságosabbnak tekintjük és a hazai vállalkozások fejlesztése, gazdaságra gyakorolt pozitív hatása is sokakat arra sarkallhat, hogy itthoni úticélt válasszanak idén a szabadságuk eltöltésére.

Nem mindegy azonban, hogy milyen feltételekkel tudjuk ezt megtenni. A gazdasági recesszió, a növekvő munkanélküliség és az általános pénzügyi bizonytalanság a jövedelemre, s ezáltal a nyaralásra költhető összegre is negatív hatással lesz. Márpedig egy színvonalasabb balatoni szálloda árai eddig is sokszor vetekedtek a külföldi repülős nyaralások költségével.

Viszont itthon még mindig forintról beszélünk, míg az EUR árfolyam drasztikus emelkedése a külföldi szolgáltatások árait  kedvezőtlenül befolyásolhatja.

 

Maradunk, álmodunk, tervezünk

Egyelőre azonban mindez a jövő zenéje.  Jelenleg a legjobb, amit tehetünk: vigyázunk magunkra és a családunkra, és jó előre megtervezzük a lehetséges úticélokat. 

Hosszú és alapos felkészülés, tervezgetés és álmodozás után egész más élmény várhat ránk, mint egy hirtelen lefoglalt ‘lastminute’ úton. Kapkodás helyett ismerjük meg alaposan a helyszínt, olvassunk utána a látnivalóknak, érdekességeknek, talán még egy kis történelem is belefér ilyenkor, hiszen ráérünk a foglalással.

Belföld cikkek

Nézd meg a többi belföldi témájú cikket is, hogy biztosan megtaláld 2020 ideális nyaralási célpontját!
Balatoni bringakör, vagy bortúra Tokajban? Nálunk megtalálod!

Belföldi szállás

A Szállás.hu adatbázis kínálatából válaszhatod ki a Neked megfelelőt, és direktben foglalhatod a szolgáltató oldalán!
Nincsenek plusz költségek!