A naponta változó híreket olvasva sokan állunk szinte térdelőrajtban, várva hogy mielőbb indulhassunk. Amint eldördül a startpisztoly, és végre szabadon utazhatunk, kiderül, hogy is működik a gyakorlatban az új szabályok medrében újraéledő turizmus. Te becsomagoltál már..?

Európa országai sorra jelentik be a határok fokozatos nyitását, és a beutazási szabályok enyhítését. A pontos feltételek egyelőre még meglehetősen vegyes képet mutatnak, ugyanakkor a nyaralások tervezése, szállások foglalása egyértelműen beindult. Megkísérlünk egy rövid áttekintést adni a magyarok kedvenc úticéljairól – az aktuális adatok fényében.

 

Figyelem!

Az utazásra vonatkozó információkat igyekszünk a legnagyobb gondossággal feltüntetni (a cikk írásakor érvényes helyzetnek megfelelően), de a tartalomért és a változásokért nem vállalunk felelősséget. 


Mindig ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket a Konzuli Szolgálat oldalán!

A legnagyobb érdeklődés kétségkívül a Horvátország és Magyarország közötti turistaforgalom szabályozását övezi, hiszen ide látogat a legtöbb magyar (évente több, mint 600 ezren). A jelenlegi korlátozás változatlanul érvényben van a turisztikai célú utazásokra vonatkozóan, hiszen csak az ingázó munkavállalók, és a horvát ingatlannal rendelkezők léphetik át a határt, a visszatérést pedig 2 hét hatósági karantén követi. Ugyanakkor megerősítették, hogy az érvényes foglalással rendelkező turisták is beutazhatnak, adataikat pedig rögzítik a határon. Ez  jelentős torlódást eredményez  az eddigi tapasztalatok alapján (szlovén beutazók), de a problémát hamarosan egy online applikáció segítségével oldják meg, melynek megjelenését május 27-re ígérték. További könnyítés, hogy nyílt téren 300, zárt térben 100 fős rendezvények megtartása is engedélyezett. Adriai szomszédunk láthatóan mindent megtesz a turizmus újraélesztéséért, hiszen a szektor a GDP mintegy 20%-át adja.

Szlovénia szintén bejelentette, hogy kész a határok újranyitására, azonban az első nyilatkozatokat hamar szigorítás követte. Jelenleg a schengeni övezetből is csak azon országok polgárai léphetnek be korlátozás nélkül, amelyekkel kétoldalú megállapodás születik erről. Magyarországgal várhatóan június 1-től tervezik ennek bevezetését, a tárgyalások folyamatban vannak.

Ausztria a korlátozások nélküli belépést 4 napnál nem régebbi koronavírus teszthez köti a schengeni országok esetében. A bécsi reptéren a teszt előzetes bejelentkezést követően elvégezhető, eredménye 3-6 órán belül átvehető, költsége pedig 190,-EUR.
A kereskedelmi szálláshelyek május 29-től, a vendéglátóhelyek május 15-től nyithattak ki – természetesen szigorúbb előírásokkal. A megállás nélküli átutazó forgalom engedélyezett, és néhány nevesített esetre is lehet külön engedélyt kérni.

Olaszország június 3-tól korlátozás nélkül fogadja a schengeni övezet állampolgárait, kifejezetten a turizmus újraindítása céljából. Május 18. és június 3. között viszont továbbra is érvényes a kijárási korlátozás, az egyes tartományokban eltérő mértékben. A vendéglátóhelyek, edzőtermek május 25-től nyithatnak ki.

Görögországba július 1. után szabadon utazhatunk, a nemzetközi repülőterek fogadják a külföldi járatokat, és a kötelező tesztelés is megszűnik (már június 15-től várhatóan csak szúrópróbaszerű ellenőrzések lesznek). A kereskedelmi szálláshelyek közül június 15-től a szezonálisan üzemelők is nyithatnak, az egész évben nyitva lévők már június 1-től. 
A Magyarországról induló autóbuszos utak is újraindulnak jún. 22. után, addigra ugyanis várhatóan elhárulnak az akadályok a közúti beutazás elől is (Szerbia, Albánia és Macedónia érintett). Fokozatosan nyitnak újra a múzeumok és vendéglátóhelyek is, hiszen a turizmus itt is alapvető megélhetési forrást jelent sok ember számára.

Spanyolország szabályozása az egyik legszigorúbb: a veszélyhelyzetet június 7-ig meghosszabbították, és a beutazók 14 napos karantén kötelezettségét sem oldották fel. A legfrissebb információk szerint július 1-től várható a turistaforgalomra vonatkozó korlátozások enyhítése, ekkortól a nemzetközi repülőjáratokat is fogadják a népszerű üdülőhelyeken. Madrid és Barcelona még országon belül is szigorúbb korlátozás alá esik, ott később nyitottak a vendéglátóhelyek és a strandok is.

Változó szabályok

Izgalmas napokat élünk tehát a gyorsan változó helyzet miatt. Az már kijelenthető, hogy a nyár nem marad el, de utazási és nyaralási szokásaink egy időre biztosan megváltoznak.
A nyilvános helyeken, így a repülőjáratokon  is kötelező a maszk viselése, és a távolságtartás miatt a nyaralóhelyeken is számos új módival találkozhatunk. A napágyak egymástól való távolsága és rendszeres fertőtlenítése, a szállodai svédasztalok újragondolása mind olyan újdonság, ami mostanában idomul az előírásokhoz. A közösségi terek, medencék és strandok a normál befogadóképességükhöz képest korlátozottan vehetők majd igénybe. Az online, és érintés nélküli szolgáltatások nemcsak a kényelmünk, hanem az előírások miatt is megszokottá válnak, a készpénzmentes fizetés pedig alap lesz a szállodákban és a szórakozóhelyeken is. Az új körülményekre pedig várhatóan hosszabb távon is be kell rendezkednünk.

 

Érkezés után

Egyelőre az utazás legnagyobb korlátját a hazérkezés jelenti, ugyanis Magyarországon a jelenlegi szabályozás értelmében minden külföldről hazaérkező állampolgár számára kötelező a 14 napos hatósági házi karantén, melynek feloldását már mindenki türelmetlenül várja. Vannak ugyan köztünk utazásfüggők, akiket ez sem rettent el feltétlenül a korai kiruccanásoktól, de a nagy többség várhatóan inkább július-augusztusra foglalja le nyaralását.