Dubrovnik meseszép óvárosa több okból is megér egy kirándulást. Nemcsak az elmúlt századok történelmi emlékei, de a Trónok Harca sorozatból ismert jelenetek is megelevenednek a szemünk előtt! A város komolyan vette a lehetőséget: a Dubrovnikba látogató Trónok Harca rajongósereg által támasztott keresletre szervezett tematikus túrákkal és egy GoT látogatóközpont építésével válaszolt.

Királyvár életre kel

Dubrovnik utcái és terei a sorozat második évadától adtak otthont Westeros fővárosának (előtte Máltán forgatták Királyvár jeleneteit). A híres helyszínek szinte változatlan formában köszönnek vissza a városban sétálva. A Lovrijenac-erőd falai közt a Vörös-torony jeleneteire ismerünk, számtalan képet idézhetünk fel Dubrovnik óvárosának utcáin sétálva, vagy végigkövethetjük Cersei szégyenútját is a Jezsuita Lépcsőtől indulva.

Ikonikus Trónok Harca helyszín lett a városfal, ahol a filmben a Feketevízi csatát vívták, valamint a kikötő, ahol szinte látjuk a távolodó westerosi hajókat… Képzeletben berajzolhatjuk a CGI-effekteket, amik hiányoznak a valóságból, de az élmény így is páratlan lesz.

A 14. századi Minceta-erőd lett a Halhatatlanok háza, ahol Daenerys Targaryen megtalálja elveszett sárkányait.  Körsétánk során mi is könnyen felidézhetjük az emlékezetes képkockákat.

A városban több iroda is szervez speciális, idegenvezetéssel kísért Trónok Harca Dubrovnik túrákat. Ezek kellően informatívak, szórakoztatóak, és több időt megspórolunk vele, mintha egyedül fedeznénk fel az összes helyszínt. Az angol nyelvű túrákon az egyes jelenetek forgatásának technikai körülményeire is kitérnek, így valóban képet kaphatunk arról, mit jelentett a városnak a stáb jelenléte.

Lokrum-sziget

Azonban nemcsak Dubrovnik óvárosa rejt filmes ereklyéket. Hajóval kb 10 perc alatt megközelíthető a Lokrum-sziget, ahol pávák társaságában sétálgathatunk Quarth jeleneteinek helyszínein. Itt található a Trónok Harca Látogatóközpont is, amely kiállítással, és ezáltal további érdekességekkel szolgál a rajongók számára.

Bizonyára nem lep meg senkit, hogy a látogatóközpontban borsos áron vesztegetik a különféle GoT ajándéktárgyakat, sőt a hardcore fanok akár a Vastrónt is elfoglalhatják egy fotó erejéig.

Érdekesség: egy Trónok Harca kiállítás is utazik Európa-szerte, s bár utaolsó állomásán Madridban jelenleg zárva tart, reméljük hozzánk is eljut még!

Dubrovnikon kívül is bőven találunk még Horvátországban forgatási helyszíneket: a Split környékén található Klis-erőd adta Meeren városának helyszíneit, a Bravos-i jeleneteket pedig Sibenikben vették fel. Érdemes mindegyiket felkeresni!

Szállás Dubrovnik környékén

Repjegy

Budapestről autóval még a legyorsabb út is legalább 9 órát vesz igénybe, így ennél a távolságnál már érdemes lehet a repülős utazást választani. Csekkold az aktuális lehetőségeket!

Ha mégis autóval vágnánk neki,  Horvátország autópályáit célszerű használnunk. Tipp: ha a fizetőkapuknál gyorsan szeretnénk áthaladni, kölcsönzött ENC-kütyüvel előre feltölthetjük a díjakat, és sok időt megspórólhatunk!