Horvátország első megállója: Plitvice

A Plitvicei-tavakhoz nem elmenni kicsit olyan, mintha valaki sose látta volna még a Balatont. Általában egy hétvégi kirándulásként, vagy a horvátországi nyaralás első államásaként szokták betervezni, hiszen majdnem pontosan útba esik a tengerpart felé menet, különösen, ha a Kvarner-öbölbe, vagy annál délebbre lesz nyaralásunk célpontja. Budapestről kb 4,5-5 óra alatt érünk oda, de mivel a tórendszer bebarangolása ideális esetben egész napos program, érdemes már a reggeli órákban a bejárathoz érkezni. Nyáron különösen igaz ez, hiszen a park befogadóképessége korlátozott. Mindenképpen ajánljuk az online jegyvásárlást is, legalább 1 nappal a tervezett érkezés előtt – így biztosított a bejutásunk, nem érhet váratlan meglepetés.

Jegyárak 2020:
  • Felnőtt: 200,-HRK (kb 9 200,-HUF)
  • Diák: 125,-HRK (kb 5 750,-HUF)
  • Gyermek: 70,-HRK (kb 3 200,-HUF)

A Plitvice Nemzeti Parknak több bejárata van, az online jegyvásárlásnál pedig ki kell választani, hogy melyiken szeretnénk belépni, ezért jobb előre megtervezni, hogy melyik útvonalat választjuk a Parkon belül, hiszen ez meghatározza a belépés helyét is! (A lehetséges útvonalakról lejjebb írunk még). Ha mégis ad hoc érkeznénk, ezen a linken csekkolhatjuk, melyik idősávra vannak még helyek.

Ha nem szeretnénk éjszaka és hajnalban autózni, inkább szánjunk rá egy teljes napot az utazásra, iktassunk be köztes megállókat, szálljunk meg Plitvicén, és induljunk másnap reggel a tóvidék felfedezésére!

Figyelem! Mindig ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket a Konzuli Szolgálat oldalán!

Útvonal, szállás és parkolás

A magyar határt Letenyénél lépjük át (ne felejtsük el kitölteni a koronavírus miatt életbe léptetett online regisztrációt vagy letölteni az appot!), és jelentősen gyorsíthatjuk (+ olcsósíthatjuk) az utunkat azzal is, ha a horvát autópálya-díjakat az előre megvásárolható és feltölthető ENC kütyüvel fizetjük ki – így nem kell megállnunk a kapuknál fizetni, hanem külön sávban haladhatunk át az ellenőrző pontokon (különösen javallott, ha gyakori utazó vagy Horvátországban).

Szállást foglalhatunk a Nemzeti park területén lévő szállodák egyikében is, és ebben az esetben a parkolásra nem lesz gondunk, de a környékbeli falvak vendégházaiban is. A reggelit, vacsorát érdemes a szálláshelyen igénybe venni, ugyanis éttermekből olyan bőséges választékot nem fogunk találni, bár sok olyan hotel és panzió van, amelyek étterme külsős, vagyis nem helyben megszálló vendégeket is fogad.

Szállás

Ha igazán színvonalas szállást szeretnénk a Plitvicei Nemzeti Park területén, a Nagy Vízesés feletti Plitvicka Selo településen nézzünk szét, vagy a Nemzeti Park területén található hotelekben. 

Hosszú hétvége Plitvice  2020.10.23-10.25.
Holiday Park Fenomen **** reggelivel, 2 éj

21 608,-Ft/fő/éj

*Az árak a szabad helyek és a kondíciók függvényében változhatnak!

Hotel Jezero *** 2020.10.22-2020.10.25.
2 éj, reggelivel, INGYENES LEMONDÁS!

15 363,-Ft/fő/éj-től

*Az árak az időpont és kondíciók függvényében változhatnak!

Természetesen olcsóbb szállásokat is találunk a közelben. A közeli Jezerce vagy Poljanak község is számtalan panziót és vendégházat kínál, innen akár gyalog is elérjük a Nemzeti Parkot, de a kissé távolabbi Grabovac vagy Rakovica is csak néhány perces autóútra van a bejárattól. Jó ár-érték arányú szálláshelyeket ajánlunk figyelmetekbe:

Hosszú hétvége Plitvice  2020.10.23-10.25.
Guest House Sara *** 2 éj, INGYENES LEMONDÁS!

7 681,-Ft/fő/éj

*Az árak az időpont és a kondíciók függvényében változhatnak!

Apartment Poljanak ***  2 éj, reggelivel
Wifi, ingyenes lemondás!

10 923,-Ft/fő/éj

*Az árak az időpont és a kondíciók függvényében változhatnak!

House Pox *** 2 éj, INGYENES LEMONDÁS!

3 ágyas szoba, wifi

6 097,-Ft/fő/éj-től

*Az árak az időpontés a kondíciók függvényében változhatnak!

Hose Samardzic ***  2 éj, reggelivel
Wifi, ingyenes lemondás!

11 469,-Ft/fő/éj

*Az árak az időpont és a kondíciók függvényében változhatnak!

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A park teljes területe 300 km2: összesen 16, egymással összefüggő tó és az őket összekötő 92 vízesés alkotják a tórendszert. A parknak nemcsak természeti szépsége lenyűgöző, de növény- és állatvilága is gazdag: a tavi liliomok, halak mellett az erdeiben barnamedve, őz, hiúz, róka is él, madárvilága pedig valóban páratlan. Akármelyik útvonalat választjuk, biztosan lesz fotótémánk 🙂

2 részre szokás osztani a területet: a Felső-tavak 12 tóból áll, a legfelső és a legalsó között kb 200m szintkülönbséggel, és ez a park nyugodtabb, érintetlenebb része. Ide tartozik a legnagyobb, a Kozjak-tó is, amelyen hajóval is közlekedhetünk. A területen egyébként kisbusz is közlekedik, ez köti össze az egyes indulási/érkezési pontokat, a különböző túrák útvonalai pedig ezekhez a pontokhoz igazodnak.

Attól függően, mennyi időnk van, és mennyi erőt érzünk a lábainkban, belőhetjük a túra útvonalát. A 2-3 órás, rövidebb útvonalatktól kezdve a 8-9 órás, hegymászós túráig választhatunk a lehetőségek közül. A mi tippünk az arany közép, ami azért a park teljes szépségét megmutatja: vagyis a ‘H’ túra.

 

‘A’ útvonal

Az 1. bejárattól indul, és csak az alsó tavakat érinti a Nagy Vízeséssel, 2-3 óra alatt bejárható.
Táv: 3,5 km

‘B’ útvonal

Az ‘A’ útvonal kiegészítve egy Kozjak-tavi hajókázással. A hajó indulási pontját kisbusszal érjük el. Táv: 4km

 

 ‘C’ útvonal

Szintén az 1. bejárattól indul, és először az alsó tavakat járja körbe a Nagy Vízeséssel, utána a P3 hajóállomásnál a Nagyréten  étkezési lehetőségünk is lesz. Hajóval átszeljük a Kozjak-tavat, majd bejárjuk a felső tavak vidékét. A kiinduló állomásra a panoráma kisvonattal jutunk vissza. A túra hossza 8 km és kb 4-5 órát kell rászánnunk.

 ‘E’ útvonal

Ez az útvonal a 2. bejárattól indul, és a felső tavak felfedezését célozza. A Kozjak-tavon kelünk át először (ez rövidebb hajóút, mint a többi túránál), majd a sétát követően a panorámavonattal térünk vissza a kiindulási ponthoz.

Táv: 5,1 km és kb 2-3 óra alatt bejárható.

 ‘H’ útvonal

A 2. (déli) bejárattól indul a túra egy rövid sétával, majd panorámavonatozással. Euztán gyalog járjuk be a felső tavakat, és átkelünk a Kozjak-tavat. A P3 kikötőnél (Nagyrét) pihenésre és falatozásra is jut idő, mielőtt az alsó tavak és a Nagy Vízesés felfedezésére indulnánk. A kiinduló állomásra kisbusszal jutunk vissza. A túra hossza 8,9 km és a pihenőktől függően kb 4-6 óra alatt tudjuk megtenni. Ez az útvonal a legnépszerűbb, hiszen a teljes tórendszer bejárására alkalmas.

 ‘K’ útvonal

Ez az útvonal biztosítja a park legrészletesebb bejárását, és mindkét bejárat felől indítható. Az alsó és a felső tavakat is körbejárja, sőt a Kozjak-tavi hajós átkelés helyett végig gyalogos útvonalon vezet a tó nyugati szakaszának partján, ahogy a déli panorámavonat helyett is gyalogos útvonalat kínál. A Kozjak-tó nyugati szakaszáról közelíthető meg a Stubica magaslat, ahonnan extraként gyönyörű panorámát kínál a ‘Tomićevo pogledalo’ kilátó. Táv: 18,3 km (egész napos)