A Plitvicei-tavak szállás lehetőségeinek jártunk utána ebben a cikkben. Mire érdemes figyelni indulás előtt, hogy a legtöbbet hozzuk ki plitvicei kirándulásunkból?

Előkészületek a Plitvicei-tavak meglátogatásához

A Plitvicei-tavak az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, akár többször is érdemes felkeresni, hiszen bármelyik évszakban lenyűgözi a turistákat. 

Amit ajánlott elkerülni: hajnalban indulni Magyarországról, majd fáradtan megérkezni a tavakhoz, és a túra után azonnal továbbindulni. Egy sebtében tett látogatásnál sokkal többet érdemel ez a hely, inkább érkezzünk előző nap, és foglaljunk magunknak szállást! Különösen a nyári időszakban elég nagy tömegre kell számítani, sorállás lehet a bejáratnál, de a hajós átkelésnél is. Ha az előző éjszakára megfelelő szállásunk van, reggel korábban indulhatunk, így elkerülhetjük a tömeget is, és kipihenten, frissen vághatunk neki a tórendszer felfedezésének.

A Nemzeti Parknak több bejárata is van, és többféle útvonalat választhatunk edzettségünk, és a rászánt idő függvényében. Néhány útvonal úgy van összeállítva, hogy bármelyik bejárattól indítható, de van, amelyikhez előre kell eldöntenünk a kiindulási pontot. Nem árt előre tájékozódni, hogy számunkra melyik útvonal lesz a megfelelő választás, erről részletes információt a A Plitvicei-tavak 6 túraútvonala című cikkben írtunk.

Ha megvan az útvonal, a belépőnket online is megvásárolhatjuk, ezzel máris rengeteg időt spórolunk magunknak.

A Plitvicei-tavak szállásai

A Plitvicei-tavak szállás lehetőségei szerencsére bőségesek. Hogy melyik lesz számunkra a leginkább megfelelő, ahhoz szintén érdemes néhány szempontot átgondolni. Az alábbiakban pro- és kontra érvekkel igyekszünk áttekintést adni a lehetőségekhez.

 

Vendégházak a Plitvicei-tavak környékén

A tavak körül húzódó kisebb, szinte egybeépült falvakban egyszerű, de hangulatos vendégházakat találunk. Ezek kissé távolabb, 5-10 perces autóútra fekszenek a Nemzeti Park bejárataitól. A panziók, vendégházak némelyike saját étteremmel rendelkezik, és olyan is van, ahol autós transzfert kínálnak a park bejáratához. Ha saját autóval indulunk el,  a bejáratoknál lévő parkolókban díj ellenében tehetjük le a kocsit. Ha biztosra akarunk menni, a parkolók aktuális szabad kapacitását akár online is csekkolhatjuk.

Camping Plitvice
Szállás Tipp - Camping Plitvice

Smoljanac településen található családbarát kemping fullos szolgáltatásokkal: légkondicionált bungalók, kamerával őrzött parkoló, kisgyermekes extrák (babaágy, etetőszék, pelenkázó), vegán menü. Kisállatbarát szálláshely!

Szállodák a Plitvicei-tavak Nemzeti Park területén

A Plitvicei Nemzeti Park területén lévő, kicsit régebbi, de jól felszerelt, középkategóriájú szállodák legnagyobb előnye, hogy a park bejáratától sétatávolságra találhatók. Üzemeltetésüket a Park végzi, így számos kapcsolódó kedvezményt is igénybe vehetünk:

  • ingyenes parkolás a bejáratoknál
  • 2 napra érvényes parkbelépő 1 napos áron

Nagyobb csoportok fogadására is alkalmasak, kissé ‘szocreál’ hangulatú, hatalmas, menza-szerű éttermekkel, klasszikus stílusú szervízzel.

Áraik a kedvező elhelyezkedés miatt viszonylag magasak.

Ha nem saját autóval érkeznénk, közlekedés szempontjából ezek a legkönnyebben megközelíthető szálláshelyek, a Park 2. számú (fő)bejáratának közelében.

Népszerű: Plitvica Selo

Ha picit magasabb színvonalú, igényes és modern szálláshelyet keresünk, a szomszédos Plitvica Selo településen ezt biztosan megtaláljuk.

Autentikus luxus létesítmények, a fenntarthatóság jegyében üzemelő, újépítésű szállodák és apartmanok, de kisebb, mégis színvonalas vendégházak is találhatók itt. Ami az árakat illeti, a szállások többsége a főbejárat közelében található hotelek árszintjén mozog, viszont ezért az összegért itt sokkal jobb szolgáltatásokat kapunk.

Plitvica Selo másik nagy előnye, hogy szintén nagyon közel található a parkhoz, a tórendszer északi, Kozjak-tóhoz közeli részen található.  15-20 perc alatt akár gyalogosan is megközelíthető a 3. számú ‘kis’ bejárat, ahol nincs külön parkoló, és belépőjegyet sem lehet vásárolni, de amennyiben előzetesen online megvásároltuk a  jegyünket, ez semmilyen problémát nem jelent.