Krk-sziget a magyarok kedvence

Ha honfitársaink leruccannak az Adriára, nagy valószínűséggel az Isztria, vagy a Kvarner-öböl valamelyik üdülőhelyén kötnek ki – egyszerűen azért, mert közel vannak. Krk még ezen belül is abszolút kedvenc, hiszen a legközelebbi, legnagyobb sziget, és jól megközelíthető: szinte végig autópályán haladhatunk, a szigetre híd visz be, vagyis a kompolást is megússzuk.  Az 500 km-es távolság 5-6 óra alatt kényelmesen megtehető.

A horvát autópályán szakaszonként kell fizetni az útdíjat, ám a fizetőkapuknál lévő torlódást is elkerülhetjük, ha az autópálya-díjakat előre feltölthető ENC kütyüvel fizetjük ki – így külön sávban haladhatunk át az ellenőrző pontokon.

Sokan nem mennek le a sziget sziklákkal körbevett déli csücskéig, és inkább az északi települések közül választanak, mint Omisalj, Njivice vagy Malinska, melyek mind remek üdülőhelyek. Cikkünk azonban most a legszebb strandokra fókuszál – megszállhatunk ezek közvetlen közelében is, vagy útbaejthetjük őket kirándulásaink során!

Figyelem! Mindig ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket a Konzuli Szolgálat oldalán!

Baska – Vela Plaza

Baska a sziget legdélebbi városa, 2 km hosszú öble igazi nyüzsgő turistaközpont. A fehér kavicsos, kristálytiszta városi strand, és a köré épített infrastruktúra tényleg mindent IS kínál, ami szem-szájnak ingere nyaraláskor: a kisvasúttól a kütyüárusokig, éjszakai koktélbároktól a színvonalas tengerparti haléttermekig. Ennek megfelelően nyáron, főszezonban meglehetősen zsúfolt a környék. Gyerkőcökkel is jó választás, mert a part lassan mélyül, viszont a hullámzás sokszor erős! A strand Kék-zászlós minősítésű, ami a legtisztább vízminőséget jelöli.
Baska fő strandjaként méltán népszerű, bulizáshoz, családi szórakozáshoz keresve sem találhatunk jobbat!

Stara Baska – Oprna Beach

Ha elszakadnánk a tömegturizmustól, és egy ilyen festői helyszín látványáért cserébe hajlandóak vagyunk némi gyaloglásra is, akkor nem fogunk csalódni Stara Baska öbleiben. Punat irányából közelíthető meg a partszakasz egyetlen, szárazföldről is elérhető strandja, az Oprna Beach. A nyugalom és az érintetlen környezet titka, hogy kizárólag gyalog, néhány perces sétával közelíthető meg ez a festői kis öböl. Ne felejtsük otthon a sznorkeling felszerelést sem, a tenger élővilágát itt is érdemes felfedezni!  A Punat és Stara Baska közötti kb 10 km-es szakaszon találunk még jónéhány hasonló öblöt, a látogatásukhoz azonban már hajót kell bérelnünk, ami egyébként is ajánlott ha itt nyaralunk, hiszen a látványt valóban kár lenne kihagyni! Punat egyébként a vízisportoknak hódolók kedvenc helye is, szörfösöknek jó szívvel ajánljuk!

Vrbnik – Potovosce és Sv. Marek

Vrbnik környéke szintén bővelkedik eldugott öblökben, hiszen a város maga is egy magaslaton fekszik, sziklákkal körbevéve. Két kedvenc strandunk viszont autóval is megközelíthető: Potovosce strandja a várostól kb 2 km-re található, kavicsos öböl, a Sveti Marek pedig homokos partjával csábít, 15 km távolságra a várostól. Visszafogott, de elégséges az infrastruktúra: fizetős parkoló, néhány beach bár, bérelhető napágyak és ernyők. A környezet pedig: meseszép..!

vrbnik potovosce 16 9
5L8A0308 0 sv marek tz vrbnik
Nyaralásunkat útközben kiegészíthetjük egy gyönyörű kirándulással a Plitvicei-tavaknál, ami tökéletes helyszín az aktív kikapcsolódáshoz.

Robinson nyaralás Horvátországban: Drvenik Veli

Robinson nyaralás - a természet ölelésében Egyre népszerűbbé válik napjainkban a Robinson nyaralás, vagy Robinson turizmus. De mit is jelent ez, és miért annyira szerethető? A klasszikus iskola szerint a nyaralás kiválasztásánál lényeges szempont, hogy az...

Montenegro – Élmények kimaxolva

Az Adria gyöngyszeme A klasszikus jelzők a fekete hegyek országáról, és az Adriai-tenger gyöngyszeméről már unásig lettek ismételve - tény viszont, hogy ebbe az apró országba tényleg könnyű beleszeretni. Kevés helyen zsúfolódik össze ennyi gyönyörűség ilyen kis...