Az Adria gyöngyszeme

A klasszikus jelzők a fekete hegyek országáról, és az Adriai-tenger gyöngyszeméről már unásig lettek ismételve – tény viszont, hogy ebbe az apró országba tényleg könnyű beleszeretni. Kevés helyen zsúfolódik össze ennyi gyönyörűség ilyen kis területen. Montenegro furcsa keveréke a balkán egyszerűségének, a luxusnak és a természeti kincseknek. Kétségtelen viszont, hogy Horvátország mellett egyre nagyobb szeletet követel magának az adriai turizmus tortájából, és kedvezőbb árai, valamint lenyűgöző természeti szépsége miatt minden oka meg is van erre. Itt a hardcore túrázók, síelők, extrémsportolók, vagy a luxusjachtos, napfürdőző beachboyok sem csalódnak a felhozatalban. Történelem, kultúra, tengerpart, síközpont, jachtkikötő, vadvíz, nemzeti parkok – mindez összesen 14e négyzetkilométeren (ez kb a Dél-Dunántúl területe)

Podgorica – a főváros

A Ribnica és Moraca-folyók találkozásánál épült város nem bővelkedik látnivalókban, inkább a balkán egyik kereskedelmi és pénzügyi központjaként nevezetes. Ha viszont ide érkezünk, mindenképpen nézzük meg a Krisztus Feltámadása Katedrálist, melynek egy érdekes freskórészletére hívnánk fel a figyelmet. Mindennapinak ugyanis nem mondható látvány, amint Ádám és Éva mellett Tito, Karl Marx és Friedrich Engels vesz lávafürdőt a pokolban… (Az alkotó kilétét jótékony homály fedi..)  
Canva Cathedral of the Resurrection of Christ in Podgorica Montenegro
Podgorica Kathedrale der Auferstehung Marx Engels Tito 2

Durmitor Nemzeti Park

Az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Durmitor Nemzeti Parkban szinte tobzódunk a természeti szépségekben. A boszniai határ mellett  húzódik a szépséges Tara-szurdok, amely kiváló terepet biztosít nemcsak túrázáshoz, de egy izgalmas vadvízi-evezéshez is. Akinek még így is kevés lenne az adrenalin, egy Zipline-csúszás garantáltan kielégíti az igényeit – a folyó felett, 1050 m hosszú drótkötélpályán, 150 m magasságban akár 120km/h sebességgel is száguldozhatunk. További info ITT
Canva Mountain river Tara and forest in Montenegro
rafting tara 8
Az olyan 2000m feletti csúcsok megmászása, mint pl a Planinica, szintén embert próbáló feladat, de a látvány minden fáradságunkért kárpótol. A terület központja Zabljak város, amely télen síközpontként is üzemel. A tengerszint feletti magasság garantálja a havat akár május közepéig is, de a sípályák hossza mindössze 6 km (összehasonlításul: Eplény 7,9 km) és a tapasztaltabb síelőknek való.  Montenegrói nyaralásunkat mindenképpen egészítsük ki ezzel a hegyvidéki programmal, kihagyhatatlan élmény!

Kotori-öböl

Európa legdélebbi fjordja, Montenegro egyik legnépszerűbb vidéke, igazi turistamágnes.  A közel 400 éves velencei uralom hatása máig érződik a kotori városképen, és a környék hangulatán. Kotor óvárosának meghatározó épülete a román stílusú Szent-Tripun Székesegyház (Szt. Tripun a kertészek és a borászok védőszentje, minden év februárjában ünnepséget is rendeznek a tiszteletére) és a 4,5 km hosszú, kiváló állapotban lévő városfal. Az öböl másik kincse Perast, a Verige-szorosnál lévő nyugalmas kisváros, melyet sokszor fotóznak és használnak fel Montenegro ikonikus látképeként. Tivat az öböl keleti partján található fiatal város, melyet reptere és Porto Montenegro kikötőjének luxusjachtjai tesznek egyre népszerűbbé. Herceg Novi az öböl bejárata, gazdag történelemmel, látnivalókkal, és tengerparti sétánya is népszerű. Ugyancsak itt található Igalo, ahol gyógyiszapos fürdőzést vehetnek igénybe a reumatikus problémákkal küzdők.
Canva Historic town of Kotor with Bay of Kotor in summer Montenegro
Canva perast traditional balkan village mountain landscape by kotor bay montenegro

Budva Strandjai

A tengerparti turizmus fellegvára kétségtelenül Budva.
A csodaszép történelmi óváros, és a 35 (!) környékbeli strand (8 ezek közül kék zászlós), valamint az itt megrendezett színvonalas fesztiválok és éjszakai szórakozóhelyek teszik Budvát igazi turistaparadicsommá.

Az óváros közelében lévő, sziklákkal határolt, népszerű Mogren Beach lassan mélyülő partját egy üreges szikla választja ketté, így át lehet rajta sétálni – ez az egyik legszebb strand Budván.
Nyugat felé haladva, a várostól kb 2,5 km-re találjuk a Jaz Beach hosszú, homokos, és szintén lassan mélyülő partját – 1,2 km-es hosszával ez a térség egyik legnagyobb strandja.
A városi sétány mentén húzódó Slovenska Plaza homokos-kavicsos szakasza 1,5 km, és éttermek, kávézók nyüzsgésétől hangos.

Figyelem! Mindig ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket a Konzuli Szolgálat oldalán!
Kissé távolabb, Becici városrészben 2 km hosszan nyúlik el többszínű homokfövenyével a térség egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő strandja. Szállodai és nyilvános szakaszok váltják egymást, egyike a legtisztább strandoknak. Przno – apró ékszerdoboz Becici és Sv. Stefan között félúton. Piciny halászfalu homokos-kavicsos stranddal, ahonnan a legszebb a naplemente…
Canva Historical Sveti Stefan old town

Sveti Stefan – a luxus szigete

A parányi sziget egykor halászfalu volt, majd a XV. században a török erők visszaverésére erőd épült itt, később velencei kereskedőváros lett. 2009-ben egy szingapúri hotellánc (Aman Resort) bérelte ki, így ma a teljes területen luxus szállodakomplexum található, ami csak a vendégek által látogatható. A part egyik oldala szintén a vendégek számára fenntartott privát strand. A sziget ma ezért sajnos nem közelíthető meg bárki földi halandó által, hacsak nincs foglalásunk. A legolcsóbb szobaár 830,-EUR, de a 2 szintes luxus Sveti Stefan Suite-ért főszezonban 6300,-EUR-t kérnek éjszakánként. Nem meglepő, hogy olyan hírességek fordultak meg itt, mint Sophia Loren, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor – vagy legújabban a Beckham házaspár. Az A-listás celebek fogadására láthatóan minden eszközzel fel van készülve a hotel, hiszen a szigetre akár helikopterrel is érkezhetnek, a privát medence és a jakuzzi pedig alapfelszereltség.

Ulcinj – a kitesurf paradicsom

A budvai luxus ellenpontja – Montenegro legdélibb és legbalkánibb része, ennek minden előnyével és hátrányával. Minden jóval olcsóbb, és a klasszikus tömegturizmust is elfelejthetjük, de az igazi kuriózum a 12 km hosszan elnyúló Velika Plaza, azaz ‘hosszú part’ mely a szörfösök mekkája. Több kitesurf bázis is kínálja itt a szolgáltatásait, mely általában nemcsak az oktatást és a felszerelést, de a bárok, éttermek szolgáltatásait és az éjszakai buliszervízt is magában foglalja. A helyszín alkalmanként nívós zenei fesztiváloknak is otthont adott (persze a vírus előtti időkben), így várhatóan az élőzenét sem kell majd nélkülöznünk amikor visszatér az élet a régi kerékvágásba.
DOLCINIUM 23
Ulcinj

Montenegro repülőjegy

Budapestről a Wizz Air heti 2 (hétfő és péntek) járattal repül Podgoricába, Tivat repterét pedig vagy átszállással, vagy pedig Bécsből közvetlen járattal érhetjük el.