A Gyilkos-tó Erdély látnivalói közt az egyik legkedveltebb – nem véletlenül. A Hargita festői hegyvonulatai, és a közeli Békás-szoros fenséges ormai páratlan látványt nyújtanak, erdei pedig kiváló túraútvonalakat rejtenek.
A tó kialakulásának történetéhez ráadául egy gyönyörű legenda is fűződik…

A Gyilkos-tó és a Békás-szoros

Hargita megyében járunk: Gyergyószentmiklóstól kb 25 kilométerre, a Keleti-Kárpátokban, a Hagymás-hegység bércei közt. A tó, amely eredetileg Vörös-tóként volt ismert (mai román neve is erre utal: Lacul Rosu), egy természetes torlasz-tó. 2 természeti körülmény ismert a kialakulásáról: az 1837-es év viharos esőzései, melyek során a hegyről lezúduló agyagos törmelék elzárta az útját az itteni 5 patak vizének, és az 1838-as évben történt földrengés.

A vízből kiálló csonkok az elöntött fenyőerdő maradványai. Fürödni és horgászni tilos, és a csónakázás sem minden évszakban engedélyezett. A tó jelenleg is töltődik hordalékkal, az alacsonyabb részei láposodnak, és számítások szerint 2080-ra a tó akár teljesen el is tűnhet emberi beavatkozás nélkül.

A tó környéke remek kirándulóhely: jól kiépített túraútvonal halad a part mentén, melyen egy óra alatt körbejárható a tó a piros kereszt jelzését követve. Az aktívabb túrázóknak a Kis-Cohárd csúcsa (1345m) lehet a megfelelő cél. A kék háromszög jelzésén haladva, 400m szintkülönbséggel kell számolniuk, jutalmuk pedig páratlan kilátás a tóra és a környező tájra.

A Gyilkos-tó legendája

„Valamikor élt itt egy csodálatosan szép lány, Fazekas Eszter. Haja fekete volt, szeme szürkészöld, mint a Szármány oldalán nőtt ezüstfenyő. Alakja, mint a szélben hajladozó büszke jegenye. Eszter egyszer elment a gyergyószentmiklósi vásárba. Ott találkozott egy olyan daliás legénnyel, aki két karjának szorításával kipréselte a medvéből a szuszt, aki a legszívhezszólóbban furulyázott az egész környéken, aki házat is tudott ezermesterkedni, meg szekeret faragni. Ahogy szemük összevillant – és mert a szerelem hirtelen jön és szíven üt, mint a villám – nyomban meg is szerették egymást. A fiú égszínkék selyemkendőt vásárolt Eszternek a tükrös pogácsa mellé, és megkérte, hogy legyen a mátkája. Esküvőre azonban nem kerülhetett sor, mert a legényt elvitték katonának. A lány csak várta, várta. Esténként agyagkorsójával kiment a csobogóhoz, és ott sóvárgott hosszú félórákon át a szerelmese után. Még a hegyeknek is meglágyult a szíve a lány sóhajtozásaitól, fájdalmas szép énekétől.

Történt azonban, hogy egyik vasárnap délután meglátta Esztert arra jártában egy zsiványvezér. Azon nyomban nyergébe emelte, és vágtatott vele, mint szélvész a Kis Cohárdhoz, az ezerarcú sziklák közé, ahol tanyája volt. Aranyát, ezüstjét ígérte a lánynak, gyémántos palotát akart építeni neki, csakhogy megszeresse.

De Eszternek nem kellett sem a kincs, sem a gyémántos palota, csak a régi mátkája. Azt várta vissza, amikor felkelt a nap, akkor is, amikor behunyta szemét a világ. Feldühödött a zsivány, és erőnek erejével akarta kényszeríteni Esztert, hogy legyen a felesége. Eszter a hegyekhez kiáltott segítségért. Sikolyát megértették a sziklák, és hatalmas záporral, mennydörgéssel válaszoltak, majd megindultak lefelé a völgybe, iszonyatos földindulással, maguk alá temettek mindent – a lányt is, a zsiványt is.

Így keletkezett a Gyilkos-tó, amely – ha napsütésben belenézel – szürkészöld, mint Eszter szeme.”

(Forrás: Wikipedia)

A Békás-szoros

A Békás-patak vájta szurdokvölgy szintén olyan látvány, amitől elállhat a szavunk. A mészkőhegység négy sziklaszirtje fogja közre, melyek mindegyike magasabb 1000 m-nél.

5 km hosszan kanyargó, szerpentines autóútja több alagúttal és hidakkal tarkított. Bazársorán korondi kézműves termékekkel, és egyéb helyi portékákkal, ajándéktárgyakkal várnak a székely kereskedők – kellemesen visszafogott árakon.

A lefelé egyre szűkülő szurdok egyes részei a beszédes ‘Pokol kapuja‘, ‘Pokol tornáca‘ és a ‘Pokol torka‘ fantázianeveket kapták. A szurdok aljában található a Vízesés-barlang, amely csak száraz időben látogatható.

Via Ferrata

A Békás-szoros a turisták és kirándulók mellett a hegymászóknak is tartogat élményeket. 200 m hosszan épült a Kis-Cohárd (1345 m) sziklaszirtjén a Via Ferrata hegymászó útvonal, amely Wild Ferenc nevét viseli, és amelyet 2016-ban avattak fel.

Szállás a Gyilkos-tónál

Pár napos kiruccanáshoz, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros felfedezéséhez érdemes a helyszín közvetlen közelében szállást foglalnunk – természetesen előre, mert népszerűek, és hamar betelnek az itteni helyek!

Jó szívvel ajánljuk a LOLO Park Resort faházat: igényes berendezésű, és hangulatos szálláshely, mindössze 150 méterre a tó partjától. Ideális bázis a környékbeli kirándulásokhoz, családoknak és baráti társaságoknak is! 

gyilkos_to_lolopark
Szállás Tipp

A 150 nm alapterületű kulcsosház 3 tágas 3 ágyas, zuhanyzós szobával rendelkezik. Dézsafürdővel és finn szaunával kényeztethetjük magunkat a kiadós túránk után, vagy grillezhetünk, bográcsozhatunk is a szálláshely kertjében.