Semmering, a legközelebbi osztrák síterep

Semmeringben az a jó, hogy Magyarországról pikk-pakk elérhető, ennélfogva igen népszerű is hazánk fiai, lányai és mindennemű síszerelmesei körében. Budapesttől mindössze háromórányi távolságra minőségi, összesen 40 km hosszú pályarendszert, és osztrák színvonalú szolgáltatásokat találunk. Ide nyugodtan ruccanhatunk ki a családdal is egy síhétvégére.

Bécstől az A2 autópályán délre haladva, vagy Sopron-Bécsújhely felől az S4 úton közelíthető meg legkönnyebben. 

Stuhleck

A semmeringi sírégió Alsó-Ausztria és Stájerország határán található, és 2 pályarendszer tartozik hozzá: Stuhleck és (korábbi nevén) Hirschenkogel, melynek mostanra a hivatalos neve is  Zauberberg azaz Varázshegy lett.
A Stuhleck stájer területen fekszik, itt 26 km-nyi jól karbantartott pálya vár minket, 4 ülő- és 5 húzólifttel. Síbérlet árakhoz katt ide.
A hely egyik hátránya éppen a népszerűsége, ugyanis a lifteknél elég nagy tömeg tud kialakulni, hosszas várakozásra kell számítani pl a Stuhleckbahn alsó és középső állomásánál is, különösen a reggeli órákban.
1774m-es csúcsával a téli időszakban hóbiztosnak mondható a hely, a kiváló fekvésű Panoramarestaurant pedig páratlan kilátást nyújt a környező hegyekre.

További extrák: szánkópálya, éjszakai kivilágítás, sebességmérés, SnowPark, videórögzítés és lesiklási diagram (skiline),  valamint természetesen síoktatás és felszerelés-kölcsönzés is elérhető a helyszínen.

A Stuhleckbahn völgyállomásánál lévő hatalmas parkolóban tehetjük le az autót, de további parkolási lehetőségeket találunk közvetlenül a pályák aljánál is (Kaltenbachstraße).

 

stuhleck

ZAUBERBERG – VARÁZSHEGY

A 6 km-re arrébb lévő Zauberberg már Alsó-Ausztria. Ennek alacsonyabb fekvése és jóval kisebb, 14 km-nyi pályarendszere ugyan némiképp elmarad a Stuhlecktől, de mindenképp megéri besíelni mindkettőt – a Semmering bérlettel ugyanis mindkét pályarendszer látogatható.

A sírégiót egyébként akár vonattal is kényelmesen megközelíthetjük, ingyenes shuttle járatok üzemelnek a téli főszezonban Semmering vasútállomás és a völgyállomás között.

Szállás Semmering közelében

Ha szállást keresünk a felvonó közelében, Spital am Semmering, vagy a szomszédos Steinhaus am Semmering, esetleg Mürzzuschlag lehet az ideális választás. Az itteni vendégházak és panziók kitűnő lehetőséget biztosítanak. Ha igényeljük a nagyobb szállodák által nyújtott étkezési vagy wellness szolgáltatásokat, a Sporthotel am Semmeringet ajánljuk.

Apres Ski: Semmeringi vasút (Semmeringbahn)

A semmeringi vasút Európa első hegyi vasútvonala volt, és a mai napig az egyik legnépszerűbb program a látogatóknak, valamint 1998 óta a kulturális világörökség része.

A vasútvonal a Semmering-hágó csodaszép hegyvidékén, következésképp igen nehéz terepen épült. 41 km-es hossza alatt 460 m szintkülönbséget győz le, Gloggnitz és Mürzzuschlag közötti nyomvonala alagutakon, viaduktokon, számos hídon át vezet. Menetideje kb 40 perc, jegyvásárlás pedig az ÖBB oldalán lehetséges.

Robinson nyaralás Horvátországban: Drvenik Veli

Robinson nyaralás - a természet ölelésében Egyre népszerűbbé válik napjainkban a Robinson nyaralás, vagy Robinson turizmus. De mit is jelent ez, és miért annyira szerethető? A klasszikus iskola szerint a nyaralás kiválasztásánál lényeges szempont, hogy az...

A Plitvicei-tavak 6 túraútvonala

Horvátország első megállója: Plitvicei-tavak A Plitvicei-tavak meglátogatása minden honi turistának szinte kötelező program, hiszen közelsége és természeti szépsége kihagyhatatlan túracélponttá teszi. Általában egy hétvégi kirándulásként, vagy a horvátországi nyaralás...

3 TOP strand Krk-szigeten

Krk-sziget a magyarok kedvence Ha honfitársaink leruccannak az Adriára, nagy valószínűséggel az Isztria, vagy a Kvarner-öböl valamelyik üdülőhelyén kötnek ki - egyszerűen azért, mert közel vannak. Krk még ezen belül is abszolút kedvenc, hiszen a legközelebbi,...

Erdély – A Gyilkos-tó és a Békás-szoros

A Gyilkos-tó Erdély látnivalói közt az egyik legkedveltebb - nem véletlenül. A Hargita festői hegyvonulatai, és a közeli Békás-szoros fenséges ormai páratlan látványt nyújtanak, erdei pedig kiváló túraútvonalakat rejtenek. A tó kialakulásának történetéhez ráadául egy...