Robinson nyaralás – a természet ölelésében

Egyre népszerűbbé válik napjainkban a Robinson nyaralás, vagy Robinson turizmus. De mit is jelent ez, és miért annyira szerethető?

A klasszikus iskola szerint a nyaralás kiválasztásánál lényeges szempont, hogy az infrastuktúra, a kényelem, és a felszereltség hasonló, vagy jobb legyen annál, amit otthon megszoktunk. Ugyanakkor a kikapcsolódás elsődleges feltétele, hogy kiszakadjunk a mindennapokból, a taposómalomból. Manapság otthon és az irodában is full kényelemben, a wifi-klíma-olasz presszógép triumvirátus függésében élünk, ez lett a városi ember természetes közege. Érthető tehát, ha sokan éppen ezt szeretnék maguk mögött hagynánk egy időre. Aki esetleg egy kicsit kiégett, akinek ‘túl sok’ lett a civilizációból, aki elhagyná a komfortzónáját és picit nomádabb életre vágyik – nekik ideális választás lehet egy Robinson-típusú nyaralás.

Robinson nyaralás Horvátországban

Horvátország az egyik, ha nem a legnépszerűbb nyaralási célpont mind a mai napig. A legtöbb honfitársunk számára a tengerparti nyaralást az jelenti, ha ‘leruccan az Adriára’ – lehetőleg egy évben többször is. Déli szomszédunk nem kevesebb, mint 1244 kisebb-nagyobb szigettel rendelkezik, ez pedig a robinson nyaralás szempontjából ideális lehetőségeket jelent. A pontos szám természetesen vitatott, hiszen különböző adatok keringenek arról, mi is számít pontosan szigetnek. Egy horvát italmárka, a 1244 Islands Gin mindenesetre brandként is kiállt a fenti kalkuláció mellett, és az ország idegenforgalmi marketingjében is többször megjelenik ez a szám, így nagyon nem lőhetünk mellé az említésével.

A lakott szigetek száma ennél persze lényegesen kevesebb, és még kevesebb az, ahol emellett valóban érintetlen természeti környezetet találunk. A legfelkapottabb szigetek, mint Krk vagy Rab kevésbé alkalmas a csendes elvonulásra, ahogy a turisták körében népszerű városok is túlzsúfoltak. A kisebb, nehezebben elérhető szigetek között keresgélve azonban igazi kincsre találhatunk…

Figyelem! Mindig ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket a Konzuli Szolgálat oldalán!

Robinson szállások

A Robinson szálláshelyek jellemzője, hogy gyönyörű természeti környezetben, általában közvetlen tengerparton, vagy más vízparton fekszenek. Megközelítésük gyakran csak vízi úton – csónakkal vagy hajóval – illetve gyalogosan, vagy földúton lehetséges. Gyakori, hogy az autónkat a szállástól jócskán távolabb kell hagynunk, és a legközelebbi bolthoz vagy étteremhez is így tudunk majd eljutni. Éppen ez a ‘kényelmetlenség’ adja a robinson nyaralás lényegét: a civilizációtól, az autók zajától való elszakadást, az érintetlen természet nyugalmát.

A robinson szállásként megjelölt házak felszereltsége viszont meglehetősen széles skálán mozog. Vannak egyszerűbb, valóban nomád stílusú kunyhók minimális felszereltséggel, de találunk modernebb, több kényelmi funkcióval ellátott apartmanokat is. A robinson szállások esetében a cél természetesen nem a látogatók diszkomfortja, hanem a természetközeliség élményének zavartalan biztosítása.

Drvenik Veli sziget

A Trogirból komppal megközelíthető 2 sziget közül a nagyobbik, Drvenik Veli tökéletesen megfelel a robinsoni nyaralás kívánalmainak.

Drvenik Veli (vagy Veliki) közigazgatásilag Trogirhoz tartozik, és főszezonban hétköznap 4, egyébként napi 3 kompjárat köti össze vele. A Jadrolinija komptársaság járataira online jegyvásárlás ajánlott, melyről – különösen autóval történő utazás esetén – mindenképp érdemes előre gondoskodni. A Soltanka névre keresztelt 606-os járat Trogir, Drvenik Veli és Drvenik Mali sziget közötti vonalon közlekedik. Veli szigetre 50 perces az út, Malira pedig (Veli érintésével) pedig 1ó 15p alatt jutunk el.

Drvenik Veli területe 12 km2, állandó lakosainak száma 200 alatt van. Egyetlen lakott települése Drvenik Veli a kikötő, ahol egyetlen kisbolt, egy pékség, egy étterem és kocsma található. Rendszertelen nyitvatartással néhány helyi kézművest is találunk, akik a portékáikat (olivaolaj, lekvárok és kézzel készült dísztárgyak) árulják az ide érkezőknek. Bankkártyát csak a kisboltban fogadnak el, ezért készpénzzel érdemes készülni. A szigeten az utak csak részben aszfaltozottak, sok helyen csak földút, illetve durva kavicsos, nagyon szűk utcácskák vannak, ahol az autós közlekedés, de különösen a parkolás igazi kihívást jelenthet.
A szálláshelyek többsége a település 1-2 kilométeres körzetében található, szinte kizárólag egyéni üzemeltetésű apartmanházak, sok köztük a medencével, jó felszereltséggel rendelkező luxusapartman is.

A település közelében a partszakaszok a legtöbb helyen sziklásak, betonozottak, a víz pedig gyorsan mélyül.

A sziget 2 strandját, a Krknjaši Kék Lagúnát, és a Solinskot is érdemes felkeresni, ahol viszonylag lassan mélyülő homokos/kavicsos part, és sznorkelezésre is alkalmas élővilág található.

Krknjaši Beach – a ‘Kék Lagúna’

Néhány évvel ezelőttig a sziget, és azon belül Krknjaši valódi ékszerdoboz volt a helyiek számára: teljesen érintetlen és turistáktól mentes partszakasz, ahová elvétve érkeztek csak kirándulóhajók.

A 2 lakatlan szigetből álló szigetcsoport és a köztük húzódó partszakasz ma is gyönyörű: türkiz strandok, homokos part és gazdag élővilág jellemzi.

Drvenik Veli, Krknjasi Kék Lagúna

Mostanság azonban már ‘Kék Lagúna’ néven szervezett hajós túrákat hirdetnek ide a trogiri utazási irodák, így a látogatók száma megnövekedett, és az őket kiszolgáló infrastruktúra is megváltozott. Bárok és néhány étterem is található a parton, de a forgalom eloszlik az öbölben.

Napágyakat egyik helyen 10,-EUR/nap áron bérelhetünk, máshol ingyenesen igénybe vehető – kötelező italfogyasztással. Az árak meglehetősen borsosak: 2023 augusztusában a koktélok 8,-EUR, a dobozos sör 6,-EUR, a víz 4,-EUR-ba került.

Krknjaši  autóval aszfaltúton jól megközelíthető, azonban parkolni egyáltalán nem lehet a környéken! A legtöbb látogató szervezett hajókirándulással érkezik ide, ebéddel a parton vagy a hajón, és néhány órás tartózkodást foglal magában a túra.

Solinsko Beach

A sziget nyugati részén található az érintetlen, minden infrastruktúrától mentes Solinsko Beach.  Gyönyörű, lassan mélyülő, fehérhomokos (a parton kavicsos) öböl, ahol akár gyerekekkel is élvezetes és nyugodt lesz a pihenésünk.

A  zéró infrastruktúra, vagyis nulla darab kereskedelmi vagy vendéglátóipari egység egyben azt is jelenti, hogy vízről, élelemről magunknak kell gondoskodnunk. Mindössze néhány házat találunk a közelben, így a tökéletes kikapcsolódás garantált.

A vízben tengeri sünök, halak és kagylók találhatók, sznorkelezésre kiválóan alkalmas helyszín – és természetesen csak vízicipőben közlekedjünk!

A strand megközelítése itt is csak hajóról vagy gyalogosan ajánlott: durva köves, valóban rossz minőségű út vezet ide, parkoló pedig egyáltalán nincs.  Ha a szigeten van a szállásunk, és a reggeli órákban érkezünk, talán szerencsénk lesz, mivel max 2-3 autó fér el a strand kövein – a négykerék meghajtású járgányok előnyt élveznek, a többiek csak saját felelősségre autózzanak a köveken!

Drvenik Veli, Solinsko Beach

Képgaléria

Hasonló cikkek

Morskie Oko, a Tátra gyöngyszeme

Morskie Oko - kirándulás a lengyel Tátrában A Tátra lenyűgöző természeti szépségeiről és változatos túrázási lehetőségeiről híres, és Morskie Oko (Tengerszem) az egyik legnépszerűbb célpontja mind a helyiek, mind a turisták számára. Ez a kristálytiszta tó a...

A Plitvicei-tavak 6 túraútvonala

Horvátország első megállója: Plitvicei-tavak A Plitvicei-tavak meglátogatása minden honi turistának szinte kötelező program, hiszen közelsége és természeti szépsége kihagyhatatlan túracélponttá teszi. Általában egy hétvégi kirándulásként, vagy a horvátországi nyaralás...

3 TOP strand Krk-szigeten

Krk-sziget a magyarok kedvence Ha honfitársaink leruccannak az Adriára, nagy valószínűséggel az Isztria, vagy a Kvarner-öböl valamelyik üdülőhelyén kötnek ki - egyszerűen azért, mert közel vannak. Krk még ezen belül is abszolút kedvenc, hiszen a legközelebbi,...

Erdély – A Gyilkos-tó és a Békás-szoros

A Gyilkos-tó Erdély látnivalói közt az egyik legkedveltebb - nem véletlenül. A Hargita festői hegyvonulatai, és a közeli Békás-szoros fenséges ormai páratlan látványt nyújtanak, erdei pedig kiváló túraútvonalakat rejtenek. A tó kialakulásának történetéhez ráadául egy...

Montenegro – Élmények kimaxolva

Az Adria gyöngyszeme A klasszikus jelzők a fekete hegyek országáról, és az Adriai-tenger gyöngyszeméről már unásig lettek ismételve - tény viszont, hogy ebbe az apró országba tényleg könnyű beleszeretni. Kevés helyen zsúfolódik össze ennyi gyönyörűség ilyen kis...