Dubrovnik meseszép óvárosa több okból is megér egy kirándulást. Nemcsak az elmúlt századok történelmi emlékei, de a Trónok Harca sorozatból ismert jelenetek is megelevenednek a szemünk előtt! A város komolyan vette a lehetőséget: a Dubrovnikba látogató Trónok Harca rajongósereg által támasztott keresletre szervezett tematikus túrákkal és egy GoT látogatóközpont építésével válaszolt.

Királyvár életre kel

Dubrovnik utcái és terei a sorozat második évadától adtak otthont Westeros fővárosának (előtte Máltán forgatták Királyvár jeleneteit). A híres helyszínek szinte változatlan formában köszönnek vissza a városban sétálva. A Lovrijenac-erőd falai közt a Vörös-torony jeleneteire ismerünk, számtalan képet idézhetünk fel Dubrovnik óvárosának utcáin sétálva, vagy végigkövethetjük Cersei szégyenútját is a Jezsuita Lépcsőtől indulva.

6247190903 4f9421db2a k

Ikonikus Trónok Harca helyszín lett Dubrovnik városfala is, amely egyébként is a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Itt forgatták a film több emlékezetes jelenetét, többek között a Feketevízi csatát is felidézhetjük. A kikötő felé tekintve pedig szinte látjuk a távolodó westerosi hajókat… Képzeletben berajzolhatjuk a CGI-effekteket, amik hiányoznak a valóságból, de az élmény így is páratlan lesz.

architectural design beach buildings coast 580897
dubrovnik

A 14. századi Minceta-erőd a város legmagasabb pontja, kiváló panorámát nyújt a városra. A sorozatban az erőd több jelenetnek is otthont adott. Az egyik legemlékezetesebb filmbéli helyszín a Halhatatlanok háza, ahol Daenerys Targaryen megtalálja elveszett sárkányait.  Körsétánk során mi is könnyen felidézhetjük az emlékezetes képkockákat.

A városban több iroda is szervez speciális, idegenvezetéssel kísért Trónok Harca Dubrovnik túrákat. Ezek kellően informatívak, szórakoztatóak, és több időt megspórolunk vele, mintha egyedül fedeznénk fel az összes helyszínt. Az angol nyelvű túrákon az egyes jelenetek forgatásának technikai körülményeire is kitérnek, így valóban képet kaphatunk arról, mit jelentett a városnak a stáb jelenléte.

Lokrum-sziget

Természetesen nemcsak Dubrovnik óvárosa rejt filmes ereklyéket. Hajóval kb 10 perc alatt megközelíthető a Dubrovnik partjaitól 600m-re található Lokrum-sziget. A 72 hektáros szigeten Quarth jeleneteinek helyszíneit ismerhetjük fel. Hangulatos sétánkat pávák kísérik a kertekben – a sziget remek hely a csendes, nyugodt kikapcsolódásra. 

Itt található a Trónok Harca Látogatóközpont is, amely kiállítással, és ezáltal további érdekességekkel szolgál a rajongók számára. Bizonyára nem lep meg senkit, hogy a látogatóközpontban borsos áron vesztegetik a különféle Trónok Harca ajándéktárgyakat, sőt akár a Vastrónt is elfoglalhatjuk egy fotó erejéig.

Érdekesség: egy Trónok Harca kiállítás is utazik Európa-szerte, s bár utolsó állomásán Madridban jelenleg zárva tart, reméljük hozzánk is eljut még!

lokrum
vastron

Dubrovnikon kívül is bőven találunk még Horvátországban forgatási helyszíneket: a Split környékén található Klis-erőd adta Meeren városának helyszíneit, a Bravos-i jeleneteket pedig Sibenikben vették fel. Érdemes mindegyiket felkeresni!

Szállás Dubrovnik környékén

Repjegy

Budapestről autóval még a legyorsabb út is legalább 9 órát vesz igénybe, így ennél a távolságnál már érdemes lehet a repülős utazást választani. Csekkold az aktuális lehetőségeket!

Ha mégis autóval vágnánk neki,  Horvátország autópályáit célszerű használnunk. Tipp: ha a fizetőkapuknál gyorsan szeretnénk áthaladni, kölcsönzött ENC-kütyüvel előre feltölthetjük a díjakat, és sok időt megspórólhatunk!