Barcelona – az avantgárd ütőere

Katalónia fővárosa, Gaudí szülőföldje. Barcelona valódi kulturális bőségszaru: meseszerű víziók, élénk színek és formák, de leginkább a pezsgő, lüktető, élettel teli mindennapok kerítenek hatalmukba, amelyet belélegzünk minden ott töltött percben. S így válunk a város részévé egy kicsit mi is…

Barcelonából nem elég egy hétvége – első alkalommal persze bele lehet zsúfolni a látnivalókat néhány napnyi rohanásba, de ha így teszel, csak annyit érsz el, hogy újra meg újra visszavágysz.

Mindenképp kihagyhatatlannak számítanak Gaudí életművének kiemelkedő állomásai: a Sagrada Familia vagy a Güell Park, melyek Barcelona ikonikus látnivalói.

sagrada_familia_barcelona

Sagrada Familia

A Szent Család templom máig építés alatt áll, és várhatóan 2026-ra, a mester halálának századik évfordulójára készül majd el. 18 torony, 170m-es magasság – éppen csak kicsivel lesz alacsonyabb a Montjuic-nál, Gaudí ugyanis hitt abban, hogy az ember teremtménye nem nőhet magasabbra Istenénél.
Az épület azonban lenyűgöző élmény már most is: a természettel való szoros kapcsolat és az anyagok modern felhasználása ámulatba ejti még az építészetben járatlan látogatót is.

Gaudí jellegzetes szoboralakjai az épület külső és belső falain is komplett bibliai történeteket mesélnek el, egészen egyedi módon ábrázolva a karaktereket. Érdemes felmenni az egyik toronyba is, de jó tudni, hogy csak felfelé van lift, lefelé igen szűk lépcsősor vezet!

Audioguide magyar nyelven is elérhető – szánjátok rá a kis plusz pénzt és időt, és ismerjétek meg a részleteket is – érdemes!

Ha a Gaudí-házak, a Casa Battló vagy a Casa Mila is belefér az időnkbe, akkor további részleteket is megismerhetünk az építész zseni munkásságából. 

FONTOS! El se indulj előre váltott jegyek nélkül, ugyanis ezekhez a látványosságokhoz esélytelen a helyszínen spontán bejutni. Időpont foglalást és jegyvásárlást egyszerűen intézhetsz online, ITT!

Parkok és tenger

A város felfedezéséhez jó kiindulópont lehet a kikötő és a legismertebb főutca, a La Rambla (vigyázat: turistaáradat!) találkozásánál álló Kolumbusz szobor – innen a tengerparti sétányon haladva 20 perc a városi strand, a Barceloneta, ahová nyáron akár hosszabb fürdőzős programot is betervezhetünk.

 

A sétány végéről indul a Montjuic-hegyre vezető sikló (libegő), ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra. Fent aztán tovább folytatódnak az élmények: a Castel de Montjuic bejárása, vagy a botanikus kert, az olimpiai falu, esetleg a Juan Miró Múzeum látogatása után a hegy másik oldalán ereszkedhetünk le a Palau Nacional-tól (Barcelona legnagyobb múzeuma) indulva a Placa Espanya felé, ahol a Táncoló szökőkút  (Magic Fountain) is található.

 Akár a helyiek

Ne elégedjünk meg a turistáknak szánt nevezetességekkel! A piacozás minden valamirevaló városlakó mindennapjainak szerves része. Barcelonában sincs ez másként: bátran látogassuk meg a helyi piacokat, melyek közül leghíresebb a Boqueria. Minden van, mi szem-szájnak ingere: tengeri herkentyűk, gyümölcsök és húskülönlegességek várnak a tömött pultokon. Kötelező kipróbálni!

Szállás Barcelonában

Figyelem! Mindig ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket a Konzuli Szolgálat oldalán!

Repjegyek

Budapestről a Wizz Air és a RyanAir is naponta indít járatot Barcelona El Prat repülőterére (BCN). Ideális lehet egy Wizz hajnali odaút kombinálva egy délutáni RyanAir járattal.