Hygge, a dán boldogságrecept

Koppenhága a legjobb hely, hogy megtapasztaljuk a dán életérzést, divatos kifejezéssel élve: a hygge-t avagy a belső harmónia és a laza, egyszerű életöröm átélését. Baratokkal közösen, párban vagy éppen saját belső harmóniánkat megtalálva egyedül meditálva, a lényeg a megnyugtató melegség, a boldogságérzet beengedése.  Természetesen nemcsak pokrócokról, kötött zoknikról és illatgyertyákról van szó. A dánok, és általában a skandináv országok (élet)művészete abból a felismerésből fakad, hogy egymással és a természettel harmóniában élni a világ legegyszerűbb, s egyben legfelemelőbb dolga. A Hygge kifejezés jelentése: jóllét, harmónia, otthonosság – a szó egyébként eredetileg norvég eredetű.  A boldogság mibenlétéről sok kutatás születik manapság: az ENSZ minden év március 20-án, a boldogság világnapján publikálja a legboldogabb országok rangsorát. Finnország az utóbbi 3 évben vezette a listát, de szorosan követik őt a túlnyomórészt szintén északi országok: Dánia, Svájc, Izland és Norvégia. Mi lehet a titkuk?

 

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet, és vezetője, Meik Wiking sokat tett és tesz ma is a dán életstílus népszerűsítéséért.  A Hygge-ről szóló könyve világszerte bestseller, lakberendezési és életvezetési tanácsai több iparág számára kiemelkedő eredményeket hoztak. Valójában Dánia a Hygge, mint életmód terjesztésével egy nagyon jól eladható terméket hozott létre – a boldogság az ország imázsának legfőbb részévé vált. Kell -e bárkinek ennél jobb reklám? Nos, üzlet ide vagy oda, mi nem bánjuk, sőt, szívesen elmerülünk a skandináv életművészet bugyraiban, és ellátogatunk például az idén nyílt Boldogság Múzeumba (igen, ilyen is van). Miután tudományosan is megvizsgáltuk a kérdést, garantáltan széles mosollyal vágunk neki a város felfedezésének!

hygge
hygge

Koppenhága – a vállaltan modern város

Ha Koppenhágára gondolsz, sanszosan nem fogsz tudni kapásból több tucat, képeslapokról unásig ismert nevezetességet felsorolni, mint más európai főváros esetében. Nem őriznek romokat, többszáz éves kulturális emlékeket, vagy építészeti csodákat (azért van pár szép kastély – ld később) – itt a város van az emberekért, és nem fordítva.
Ami azonnal fel fog tűnni: rengeteg kerékpáros, a tengeri kikötők sajátos hangulata és illata, tudatos környezetvédelem mindenhol, és a barátságos, elfogadó vendégszeretet.

Nyhavn

A tengeri kikötő, mely a város jelképe lett, színes házaival, kávézóival hívogat – ez a program biztosan kihagyhatatlan, akár gyalog, akár két keréken vágunk neki a városnak – utóbbi egyébként erősen ajánlott, ha a helyiek életmódjára szeretnénk ráérezni. Rengeteg hajó indul innen Svédország felé, vagy csak sima városnéző túrára a kikötőben és végig a csatornán.

Az egykor rossz hírű, kocsmák és részeg matrózok által uralt történelmi városrész házai többszáz évesek. A 20. szám alatt lakott a híres dán meseíró, Hans Christian Andersen.

Kétségtelen, hogy számtalan éttermével, kávézójával ez a negyed a legvonzóbb része a városnak. Az árakra jobb előre felkészülni: Koppenhága az egyik legdrágább európai város. Az éttermekben, bárokban csillagászati összegeket lehet elkölteni, de ha az önellátást választjuk, a szupermarketek élelmiszer áraira is az itthoninak kb duplájával számoljunk!

nyhavn_koppenhaga
koppenhaga_hableany

Den Lille Havfrue  – a Kis Hableány Koppenhága hivatalos jelképe. A bronzszobrot 1913-ban alkotta Edvard Eriksen, mégpedig Andersen ismert meséje nyomán. Sajnos sok megpróbáltatás éri a hölgyet mostanában: az öncélú vandalizmus és a különböző politikai aktivisták rongálásai miatt számtalanszor kellett renoválni az utóbbi időben. Nyhavn-tól pár perces sétára található az öbölben.

Kastélyok és paloták

A királyi család hagyatékát és emlékeit őrzik a város szebbnél szebb palotái és kastélyai – szám szerint kettő.  A Rosenborg már több, mint 150 éve múzeumként funkcionál, alagsorában találhatóak a királyi koronázási ékszerek és egyéb kegytárgyak. Az őrségváltás innen sétál át a szomszédos Amalienborg palotához – egyszer érdemes megnézni!

rosenborg
amelienborg

Tivoli – örök gyermekeknek

A Tivoli Európa egyik legrégebbi vidámparkja – természetesen ma már csúcstechnikával működtetett berendezésekkel. Ha már minden hullámvasutat kipróbáltunk, jöhetnek a szabadtéri koncertek, és a streetfood mennyország – merthogy ez is vár minket itt. Különösen a karácsonyi-szilveszteri időszakban buli a hely, amikor a városi díszkivilágítás csupa fénybe borítja a parkot – nem mellesleg itt tetőzik a szilveszteri buli is..

koppenhaga_tivoli
christiania_koppenhaga

Christiania – a hippiváros

Christiania bizonyos szempontból a város legizgalmasabb, legeredetibb része. Egy 84 hektáros autonóm terület, amely a városlakók tulajdona: kommuna, ahol nem érvényesek a város szabályai. Lassan 50 éve, hogy egy társadalmi kísérlet részeként létrehozták a projektet – egy katonai bázis területét alakították át, és a városlakóknak adták. Christianiának közel 1000 állandó lakója van – többségében hontalanok és munkanélküliek. Mégis, nagyon távol vagyunk a menekülttábor-feelingtől: virágzik a kézművesség, sok meditációs és jóga klub működik, de vannak galériák, pékek, bicikliszerelők, jazzklubok, sőt saját színtársulat is! A könnyűdrogok használata általánosan jellemző, sőt sokáig ezt a hatóság is tolerálta, nem volt tilos pl a kannabisz kereskedelme. Manapság azért már illegális a kereskedés és a fogyasztás is, de megtűrt. Részben ezért, állandó viták tárgyát képezi a terület, és annak megítélése, de a turisták számára hihetetlen vonzerővel bír – amin mi egyáltalán nem is csodálkozunk.

Repjegy

Budapestről Koppenhágába jelenleg a RyanAir repül heti 4 alkalommal, hétfőnként délelőtti menetrenddel is! BUD-CPH útvonalon a menetidő kb 2 óra, a belváros pedig könnyen megközelíthető akár metróval is.

Szállás

Több szálláshely adatbázis kínálatából választhatod ki a megfelelőt, és direktben foglalhatod a szolgáltató oldalán! Azonnali visszaigazolás, rugalmas lemondási feltételek!