A Balaton-felvidék számtalan gyönyörűséget rejt: a Badacsony és környéke, Keszthely és a Festetics-kastély, a Tihanyi-félsziget az apátsággal és a levendulamezőkkel, a füredi Tagore-sétány és a kikötő – mind olyan látnivalók, melyekért érdemes lesz a magyar tengert választani 2020-ban is. Azonban a Balaton északi partja nemcsak látnivalókban és programokban gazdag, de a strandok minőségét tekintve is viszi a pálmát.

A Balaton északi partja kedvez az aktív pihenést kedvelőknek, de ez nem jelenti azt, hogy a strandokon henyélők, vagy kisgyermekekekkel érkezők ne találnák meg a számításukat. Mostanra a legtöbb északi parti strandon kiépítettek lidós, homokos partszakaszt, ami lassan mélyül, ezért a legkisebbek számára is ideális. Ez tehát egyre kevésbé döntő szempont, sőt sokan kimondottan az úszás lehetősége miatt preferálják a Balaton északi partját.

A távolság és a parkolási lehetőségek már  kardinális kérdések lehetnek, ha Budapestről, vagy távolabbról érkezünk, és csak 1 napra, vagy egy hétvégére tudunk leruccanni. Egyre több helyen fizetősek a partközeli parkolók, különösen a turisták által amúgy is látogatott nevezetességeknél.

További fontos szempont az ár: a szabadstrandok száma évek óta egyre fogyatkozik, de a fizetősök között is hatalmas eltéréseket találunk. Sok strand drágította idén a belépőjegyeit, tekintettel arra, hogy a járványügyi intézkedések miatt korlátozniuk kell a kapacitást, és kevesebb látogatónak kell kitermelnie a fenntartás és üzemeltetés költségeit.

Következhetnek a szolgáltatásokra vonatkozó igényeink: milyen sportolási lehetőségek állnak rendelkezésre (strandröplabda, focipálya, pingpong asztal, kajak vagy SUP bérlés) van -e csúszda, és ha van, kell -e érte külön fizetni, vagy benne van a belépő árában? Bringásoknak a kerékpár tároló, családoknak a gyerekbarát szolgáltatások, a játszóterek minősége, és bizony sokaknak a wifi is alapvető szempont. Általában a szolgáltatások mennyisége és minősége az árakkal arányosan emelkedik.

Balatonfüred, az északi part fővárosa

A legnagyobb, és egyik legnépszerűbb üdülőváros, a szolgáltatások színvonala és az árak is kétségtelenül Balatonfüreden a legmagasabbak. (Kivételt képez a tihanyi Plage18 – ld később)
A Tagore-sétány hangulata vetekszik egy nyüzsgő tengerparti üdülőhelyével, a strandok pedig valóban szinte minden igényt kielégítenek, ezen belül is különösen az Esterházy Strand, amely minden szempontból TOP kategóriát képvisel. Itt a parkosított zöldterület, az élményfürdő, a vízicsúszdák (használatát a belépő ára már tartalmazza!) mellett széles vízisport- és strandeszköz választék, és ingyenes wifi szolgálja a vendégek kényelmét – nem beszélve a csodás tihanyi panorámáról.

 

Szállások Balatonfüreden

BalatonfuredFoglald le szállásodat Magyarország legnagyobb szálláshely adatbázisból! Közel 100 szállás, garantáltan a legjobb árakon!
Partnerünk:
szallas.hu atl kicsi

Kék Hullám Zászló

A legjobb strandokat – legalábbis a megmérettetésre nevezőket – minden évben  a Balatoni Szövetség értékeli 1-5 csillag között, meghatározott feltételrendszer alapján.  A 2019-es évben több északi strand is különdíjas lett: a Balaton családbarát strandja a gyenesdiási Diási Játék Strand, a legsportosabb az Ábrahámhegy Községi Strand lett, a kerékpárosok különdíját pedig a vonyarcvashegyi Lido Strand kapta.
A legjobb szabadstrand cím a balatonboglári Platán Strandé, az összesített pontszámok alapján a Legjobb Strand pedig a Csopak Községi Strand lett.

2020-ban a járványügyi intézkedések kapcsán a vírusvédelem és a biztonság kapja a főszerepet, ez alapján ítéli oda a zsűri a címeket a július elejére időzített strandbejárásokat követően.

Tihanyi echo

A Tihanyi-félsziget varázsa újra és újra visszaköszön, akárcsak a híres visszhang.
A bencés apátság meglátogatása szinte kötelező program, a kilátás meseszép a Pisky-sétányról (feltétlenül keressük meg Kolodko Mihály Gombóc Artúr miniszobrát!) és a híres Rege Cukrászdában is fagylaltozhatunk egyet.

Új luxus színfolt viszont a tavaly megnyílt Plage18, amely egy igazi, nívós beach club. Itt a belépő áráért (5000,-Ft-tól, hétköznap féláron!) saját napágy/napernyő, vagy gazebo jár, és még a koktélt is ‘ágyhoz’ hozzák. Luxus életérzés, csak igényeseknek!

Szállások Tihany környékén

tihanyFedezd fel a Balaton-felvidéket, foglalj szállást Magyarország legnagyobb szállás adatbázis kínálatából! Közel 100 szállás, garantáltan a legjobb árakon!
Partnerünk:
szallas.hu atl kicsi

TOP 5 strand

Lássuk hát a kedvenceket, és áraikat! Kiválasztottuk azt az 5 strandot, amelyek egyedi szolgáltatásaik alapján kitűnnek a tömegből, és ahová érdemes ellátogatni annak, akit a felsorolt extrák lázba hoznak. A családosok, sportrajongók, de a luxus kényeztetésre vágyók is megtalálják a nekik való helyet 2020-ban a Balaton partján.

 

Strand
Felnőtt napijegy
Kedvezmény
Extrák
Tihany – Plage185000,-FtHétköznap (h-cs) -50%Gazebo foglalás, felszolgálás
Balatonfüred – Esterházy Strand2000,-FtEgyszeri belépés 1700,-Ft/felnőttÉlményfürdő, wellness
Gyenesdiás – Diási Játékstrand1100,-FtElőszezon és hétköznap (1000, 900, 850,-Ft)Éjszakai strandröplapda, élménypark
Vonyarcvashegy- Lido Strand1000,-FtKerékpáros jegy (tároló + 3 óra strand) 500,-FtSzörfiskola, vízisí-pálya, animáció
Csopak Strand1600,-Ft17h után 600,-FtCsúszda és ugrálóvár az árban!

Badacsonyi élmények

A Tapolcai-medence tanúhegyei, illetve a Badacsony környéke a természetjárók és borkedvelők legjobb választása. Miután megcsodáltuk a Szent György-hegy bazaltorgonáit, megmásztuk a szigligeti várat, vagy csónakáztunk egyet a Tapolcai-tavasbarlangban, és közbeiktattuk a kötelező borkóstolókat, jöhet a jól megérdemelt pihenés.

A strandok közül a homokfövenyes Ábrahámhegy, vagy Badacsonylábdihegy strandjai ideálisak gyerekekkel is, belépőik pedig jóval olcsóbbak a keleti medence strandjainál.

Szállások Badacsony környékén

BadacsonyFedezd fel a Balaton-felvidéket, foglalj szállást Magyarország legnagyobb szállás adatbázis kínálatából! Szállások garantáltan a legjobb árakon!
Partnerünk:
szallas.hu atl kicsi