Balaton körbetekerés – a kedvenc kihívásod

Kétféle ember van.. mondhatnánk erre IS – a Balatonkör-szüzek, és akik már egyszer, vagy többször is megkerülték legnagyobb (és kedvenc) tavunkat két keréken.  Idén nyáron valószínűleg olyanokat is csábít majd ez a kihívás, akik eddig csak  strandolni és fesztiválozni látogattak a magyar tengerhez, aki pedig feketeöves bringás, az most sem hagyja ki a Balaton körbetekerését..  Nyeregbe hát!

A Balaton kétségkívül az első számú opció, ha belföldi nyaralásról van szó. Aki viszont szereti az aktív kikapcsolódást, és nemcsak hasat süttetni, no meg lángost enni jár a magyar tengerhez, annak a bringakör pont megfelelő program. Higgyétek el: mindig akad olyan hely a környéken, amit még nem láttunk, és érdemes felfedezni.

Balatoni tókör – Tervezés

Honnan? Mikor? Kivel? Mennyi idő alatt? Ezeket az alapkérdéseket érdemes először tisztázni. A teljes táv kb 205-215 km lesz,  a hivatalos Balatoni Körút Kerékpárút 203 km hosszú.  Edzettségi szinttől és társaságtól függően lehet belőni a célt: családi kirándulás esetén minimum 3, de inkább 4 napra szükség lesz, hogy minden kényelmesen beleférjen. Ha pedig a sportteljesítményre hajtunk, akkor akár 1-2 nap alatt is meglehet a karika, ebben az esetben viszont inkább egyedül vagy párban, de mindenképp hozzánk hasonló edzettségi szintű társasággal vágjunk neki!

Valószínűleg a nyári főszezonban idén is nagy tömegre, lassabb haladásra kell  számítanunk. Az ugyanis már most látszik, hogy a kerékpáros forgalom egyre nő, egyre többen hagyják otthon az autót. A hőségben gyakoribb pihenőkre lehet szükség, és bizonyára csobbanni is szeretnénk útközben a szimpatikus strandokon.
A sportteljesítménynek viszont jobban kedvez egy  tavaszi vagy őszi időpont. Ekkor nem kell a strandoló hordákat kerülgetnünk, és a hőmérséklet is kellemesebb.

Az sem mindegy, milyen irányban kerüljük a tavat: az északi part szintkülönbségeit általában könnyebben vesszük a túra elején, fáradtan lehet hogy csak kisebb távolságokat leszünk képesek megtenni egyszerre ezen a szakaszon. A hosszabb pihenők beiktatását is érdemes lehet előre megtervezni, akárcsak a szállásfoglalást – persze csak ha biztosak vagyunk a teljesítményünkben. Kellemetlen, ha az előre lefoglalt szállásunkra nem érünk oda, vagy sötétben, kimerülten, erőltetett menetben kell megtennünk az utolsó kilométereket.

Szállás

Ha az előre megtervezett útvonalunk mentén a távolságokhoz szükséges időt is belőttük, jöhet a szállásfoglalás. Szerencsére bőven van választék, és a legolcsóbb apartmanoktól kezdve a luxus wellness hotelekig mindent megtalálunk Magyarország legnagyobb szállás adatbázisában.

bringasnyaralo
Szállás Tipp

Családoknak és baráti társaságoknak is jó választás Balatonakarattyán a 2 db, max 7 fős befogadóképességű, teljesen felszerelt apartman.

Útvonal

A 203 km-es hivatalos Balatoni Körút 0. kilométerköve Balatonalmádinál található, de természetesen bárhonnan indulhatunk. Személyes tipp: ha az emelkedőkkel szeretnénk kezdeni, Balatonvilágostól észak felé induljunk. Az akarattyai magaspart a Balatonkör legkeményebb része. Ha lemondunk a bámulatos látványról, és a Kisfaludy-kilátó meglátogatásáról, az emelkedők egy része megspórolható a part menti úton: a Club Aligán jelenleg kerékpárral engedélyezett az áthaladás!

A 3 megyét érintő útvonal nemcsak a táj szempontjából változatos, de az út minősége, és nyomvonala sem egységes. Nem ritka, hogy a gyalogos utakra terelődik a forgalom (pl a balatonfüredi Tagore-sétányon, amit sokszor le is zárnak és ilyenkor sajnos tolni kell a bringát), vagy épp ellenkezőleg, az autós főútról leválasztott kerékpársávon tudunk csak haladni.

A teljes túra során hasznos társunk lehet a funiq.hu interaktív térképe és úti tippjei, hol érdemes megállni a látnivalókhoz, strandoláshoz.

IMG 2541 2
IMG 2566

Extrák

Hogy hol állunk meg, és milyen programokkal szeretnénk megfűszerezni a túránkat, az ízlés dolga. Sajnos idén a legtöbb nyári program megrendezése bizonytalan, de nyár végére, augusztusra, szeptemberre talán bátrabban tervezhetünk. Bízunk benne, hogy hamarosan minden helyszínt újra látogathatunk, és programok sokaságából választhatnak a borbarátok, zenerajongók, az ínyencek vagy épp az extrémsportok kedvelői.