Az Országos Kéktúra napjainkban is a természetjárók egyik legnépszerűbb programja, hiszen a  retro gyökerekből sikeresen fejlesztették tovább a mozgalmat a mai kor igényeihez. Letölthető telefonos applikáció, informatív weboldal és aktív közösségi oldal segíti a projektet, melyet NatGeo is a 25 legjobb úticél közé sorolt 2020-ban.

Kirándulj, ahogy a profik

Ha belevágsz A KÉK teljesítésébe, nem kevesebbre vállalkozol, minthogy hazánk szinte összes jelentős erdei útvonalát, hegységeit és nevezetességeit két lábon járva, a természet valódi közelségében, és kihívásaival együtt ismerd meg. A Magyar Természetjáró Szövetség pedig mindehhez szervezett kereteket is teremtett. 

A túraútvonal bejárását az egyes szakaszokon elhelyezett pecsétekkel lehet igazolni, s jár a Kéktúra-jelvény mindazoknak, akik a teljes távot teljesítették.  A pecséteket a Szövetség által kibocsátott igazolófüzetbe lehet gyűjteni.

Az Országos Kéktúra északi útvonalát kiegészíti az Alföldi Kéktúra, és a Rockenbauer nevével fémjelzett Dél-Dunántúli Kéktúra útvonal is, így a teljes Kékkör is teljesíthető, összesen 2650 km hosszan. Az Országos Kékkör teljesítéséért természetesen külön jelvény is jár. Ha a teljes útvonalat végigjárod, egész biztos, hogy néhány kilóval könnyebbenek, jónéhány információval gazdagabbnak, ráadásul profi túrázónak érzed majd magad, minderről pedig papírod is lesz.

‘Indulj el egy úton..’

Az Országos Kéktúra több, mint fél évszázados hagyománya Rockenbauer Pál ‘Másfél millió lépés Magyarországon’ című emlékezetes ismeretterjesztő sorozatáig nyúlik vissza. Magát az útvonalat már 1938-ban felavatták, de népszerűségét a televíziós megjelenés hozta meg. Igazi retró-élmény megnézni a Sinkó László által narrált videókat, és sokaknak lehet ismerős a sorozat főcímzenéje is.

Az Országos Kéktúra Útvonala

Az összesen 1171 km hosszú túraútvonal Írott-kőtől Hollóházáig járja be az ország északi részét. 9 tájegységet érint:

  • Kőszegi-hegység és Kemeneshát (Írott-kőtől Sümegig)
  • Balaton-felvidék (Sümegtől Nagyvázsonyig)
  • Bakony (Nagyvázsonytól Bodajkig)
  • Vértes és Gerecse (Bodajktól Dorogig)
  • Pilis, Budai-hegység és Visegrádi-hegység (Dorogtól Visegrádig)
  • Börzsöny és Cserhát (Nagymarostól Mátraverebélyig)
  • Mátra (Mátraverebélytől Szarvaskőig)
  • Bükk, Borsodi-dombság és Aggteleki-karszt (Szarvaskőtől Bódvaszilasig)
  • Cserehát és Zempléni-hegység (Bódvaszilastól Hollóházáig)

A teljes útvonal összesen 27 szakaszból áll – a legrövidebb 14 km, a leghosszabb 101 km hosszú. Az egyes szakaszok külön-külön vagy egyben is teljesíthetők, semmilyen megkötés nincs sem az induló-, sem a végpont tekintetében: akár egynapos kirándulásokkal, vagy hosszabb túrák keretében is bejárhatjuk a legendás elődök útját.

Az az Országos Kéktúra útvonalán összegyűjthető pecsétek száma 151 , és fontos tudni, hogy minden pecsételő hely megközelíthető autóval, vagy valamilyen tömegközlekedési eszközzel. Ez azt is jelenti, hogy bármelyik pecsételő ponton megszakíthatjuk a túránkat, az útvonal tervezés így kellően rugalmas lehet.

Szállások a Kéktúra útvonalán

Habár az útvonal sem időben, sem a szakaszok felosztásában nem kötött, néhány szakaszt természetesen érdemes egy hosszabb túra keretében összevonni, amelyhez szállásfoglalásra is szükségünk lesz. Az útvonalak mentén található turistaházak megfelelőek lehetnek egy-egy megállóra, ezeket általában közvetlenül telefonos megkereséssel vagy emailben lehet foglalni.

Ha nemcsak a turistaházak és magánszállások érdekelnek, hanem a környék online is foglalható szálláshelyei között böngésznél, az alábbi oldal Neked készült: